Ratatanytt

Hos Emily

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 01:49

Det dåliga samvetet

 

"Likförbannat sitter jag där mitt i natten på sängkanten med tissarna dinglandes, mjölken sprutandes och ett skrikigt spädbarn i armarna och känner hur jag blir irriterad på honom.

Stackars liten som har en sådan värdelös morsa, tänkte jag fem minuter senare när jag slutat vara irriterad och istället våndades över att jag inte klarar av att trösta honom. Stackars liten som har en sådan värdelös morsa som inte ens klarar av att lugna när man är trött, hungrig och ynklig - och som dessutom blir irriterad på köpet."

 

Julie skriver om känslorna som dyker upp hos henne som nybliven mamma.

 

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 01:45

Tygkassen

 

Alltid lika söta Inga-Stina med Ratata-tygkassen på konstens natt i Helsingfors!

Pssst! Ryktet går om att kassarna snart kommer att finnas till salu via nätet!

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 02:04

"Hon kontrar med att det eventuellt är sista gången jag träffar honom."

 

"Måndagen 16.8 blev min pappa intagen på intensiven på grund av att hans lungor var i så pass dåligt skick. Farmor ringde och berättade att prognosen knappast är något vidare men att han är stabil för tillfället. Dagen efter ringer hon mig igen och frågar mig om jag hade tänkt gå och hälsa på pappa, jag svarar ja och hon kontrar med att det eventuellt är sista gången jag träffar honom. Jag cyklar dit med hjärtat tungt och känslorna på svaj men beslutar mig ändå för att vara glad då jag träffar honom. Jag är hos honom så länge som möjligt, vi kramas hårt hårt och håller varandras händer och jag hjälper honom med att skriva på kommunikatorn. Innan jag går kramar jag honom en halv evighet och säger att jag älskar honom så himla mycket, han kan inte svara men han ger ifrån sig ett ljud som jag vet vad betyder, kramar om mig hårdare och när vi släpper varandra pussar jag honom i pannan och vi tittar varandra intensivt i ögonen några minuter."

 

Fia har skrivit ett väldigt känslosamt och vackert inlägg om att förlora någon man håller kär.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 02:00

Mobbning

 

"Någonstans djupt inom mig finns en röst som cyniskt viskar att det väl är självklart att programmen inte tillämpas i tillräckligt hög grad. Sådant kräver resurser. Antimobbningsverksamhet kräver både personal och tid.

Jag anser absolut att det är varje lärares skyldighet att motarbeta mobbning, men frågar mig samtidigt om det påriktigt finns någon som tror en sådan verksamhet någonsin kan vara framgångsrik så länge ingen är villig att satsa reda pengar på den, inte minst genom att se till att det finns nog med vuxna i skolan för att det ska finnas ens en chans för någon att märka och ingripa när någon blir mobbad."

 

Rofa a.k.a. Kaffepausen om mobbning.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.08.2015 kl. 23:34

Shamrock

Nanó Wallenius
Publicerad 27.08.2015 kl. 23:29

En studerandes ekonomi

 

"För att kunna studera måste du ha någonstans att bo också, är du från landet som jag har du inget annat val än att flytta in till stan. I stan behöver du hyra en lägenhet om du inte vill bo under en tidning eller bro. Bor du hos dina föräldrar eller i föräldrars lägenhet kommer du inte få bostadstillägg men behöver förhoppningsvis inte betala hyra då heller. I Finland kan man få högst ca 207 euro i bostadstillägg. Vem F*N hittar en lägenhet i stan där hyran går på 207 euro?! Inte ens i lilla Lappfjärd ute på landet har man chans att hitta det."

 

Mimmi ryter till om ekonomi och studier.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.08.2015 kl. 22:50

Veckans blogg - Det Sanna livet

 

 


Namn: Sanna Korpi
Ålder: 19
Bor: Helsingfors
Gör: 3,5 års abiturient som blir student i höst,
samt jobbar på en snabbmatsrestaurant mellan varven.
 


Hej detsannalivet.ratata.fi! Du skriver klokt och din blogg är en frisk fläkt - vad är du för en typ egentligen? Berätta!

Man tackar! Och ja, jag är i allmänhet en positiv person som försöker att inte ta sig själv för seriöst och bara ha ett roligt liv. Det handlar om att njuta av allt och uppleva nya saker hela tiden, vilket jag tycker är det bästa som finns! Men då jag upplever och reser, så får det mig också att reflektera över olika saker, som jag sedan ofta skriver om för att få tankar ner på papper, och då blir det ofta bloggen som blir forum för det. Jag är nyfiken på allt och alla, och vill se och uppleva allt före jag dör - det är detsannalivet i ett nötskal! 


Förutom att du bloggar så vloggar du också ibland - vad fick dig att börja med det?

Jag hittade youtube för kanske 5 år sen, och hittade snabbt olika kanaler med olika intressanta människor, och började följa deras videon och liv. Jag tycker det är himla roligt att se andras kreativitet och vad de tycker och tänker, och därför blev jag taggad på att göra det själv också! Det är något jag vill göra ännu mera, och bli bättre på. Dessutom är det jätteroligt också; hela processen med att filma och editera, det är kul!


Har du några förebilder/idoler i livet?

Jag kunde egentligen nämna så många olika personer, som på ett sätt eller annat har inspirerat mig, men en kanske lite otippad person som påverkat mitt liv ganska mycket är faktiskt Ed Sheeran. Att vara 14 år gammal och alldeles vilse i livet, och sedan hitta en artist som för det första alldeles själv har jobbat sig upp till den position han är i nu genom att bara spela och spela dag in och dag ut, samt en person som genom intervjuer och citat fick mig att inse att livet inte behöver vara så jobbigt och seriöst, förändrade faktiskt mitt liv. Jag känner att mycket av min optimism kommer därifrån, och viljan till att jobba hårt för det jag själv vill!


Vad ä dina planer för i år och vad gör du om tio år?

Planen för det här året är att resa lite, och dessutom bli student! Om 10 år är planen att jag ännu också reser, men att jag också får jobba som journalist i en form eller en annan. Kanske får jag leda Eurovision, eller Allsång på Skansen? Hoppas också på att få publicera en bok före jag fyller 30 och kanske även ha en egen familj i någon form. Ska bli spännande att se vad som händer!

 


 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.08.2015 kl. 22:30

Svenskspråkig bokcirkel i Åbo

 

 

 

Satu tipsar om den svenskspråkiga bokcirkeln vid Åbo Stadsbibliotek.

"Vi är ett gäng glada bokentusiaster i varierande ålder som samlas i Idérummet ovanför café Sirius vid stadsbiblioteket i Åbo, klockan 18-19.30. Vi brukar träffas i cafét för att sedan gå upp tillsammans. Cirkeln är gratis, och ett antal böcker finns att tillgå. För mer info nås jag per e-post: satu.helena.laukkanen(a)gmail.com"

Läs mera här.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.08.2015 kl. 22:55

Vegansk mat + finsk skolor = sant?

 

"I'm continuing on a theme I wrote a column about for the magazine Ny Tid, where I've been an intern during the summer. The text is written in Swedish, but the bottom line is that I think it's wrong to deny vegans specially made meals in school (like Espoo, and apparently Vantaa, have decided to do), and that a diet choice based on ethics shouldn't be treated any different than one based on religion or health (allergies, intolerance etc.)

Besides, the vegan diet has proved to have benefits on health and on the environment. Why should schools just choose to ignore these facts when the people in charge surely know (or at least they should!) that obesity, diabetes, heartproblems etc. are big problems in Finland too, and that climate change is real and our daily diet choices affects it in a big way?"

 

Lilian skriver om avsaknaden av vegansk mat i Finlands skolor.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.08.2015 kl. 22:49

Ratatapodden

Klistra in Ratatas väderlista på din blogg och fyll i!
 

Sommaren har kanske inte bjudit på det soligaste vädret - kanske får vi en varm höst istället! Fyll i Ratatas väderlista och sprid vidare.

 

I vilket väder läser du helst en bok?

Föredrar du kontinental (snöfri, grå, plusgrader) eller nordisk (snöig, vit, minusgrader) vinter?

Hur ser det perfekta höstvädret ut enligt dig?

Vilket väder är bäst för studier/jobb?

Vad är den högsta temperaturen du vistats i en längre tid och hur var det?

Påverkar vädret dig känslomässigt?

Om du fick bestämma maxgränsen för minusgrader under vintern, var skulle din gräns gå?

Vad gör du en regning sommardag?

Vilken är den lägsta temperaturen du kan tänka dig att ta en "skön promenad" i?

Var spenderar du hellre en dag - Arktis eller Sahara?

 

Andra som fyllt i sommarlistan hittar du här.

 

#ratatafamiljen

 

 

Vilka bloggfunktioner tycker du saknas på Ratata?

Kommentera här!

Mest kommentarer

den stora nyheten 6 kommentarer
Nytt boende idag! 4 kommentarer
Pappa 4 kommentarer
Att studera är ett ekonomiskt helvete 4 kommentarer
fodmap-dieten 4 kommentarer
A room with a view. 4 kommentarer
Glimtar från en annan plats 3 kommentarer
freckles 3 kommentarer
månadens tomma: Augusti 3 kommentarer
Damtidningar och Olivia 3 kommentarer
Vinterledigt 3 kommentarer
inför nästa lägenhet.  3 kommentarer
she's a mess of gorgeous chaos. 2 kommentarer
Nystart 2 kommentarer
Bröllopsfesten 2 kommentarer
University Hall 2 kommentarer
Fredagsfys. 2 kommentarer
i'm going tooooo... 2 kommentarer
24 år, 2 kommentarer
Grön utmaning: KONSUMTIONSSTOPP 2 kommentarer