Ratatanytt

Way Back

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 20:55

Bloggträffens sista anmälningsdag!

Idag är det sista anmälningsdagen till söndagens bloggträff vid Raseborgs Ruiner. Evenemanget är gratis att delta i och på programmet står bl.a: närproducerad lunch på Slottsknektens stuga, en dramatiserad medeltida guidning i borgen och föreställningen The Sound of Music på Raseborgs sommarteater. Dessutom sponsoreras dagen av Karis Hälsokost. Du anmäler dig genom att skicka ett mejl till: elt.nyberg(at)gmail.com, välkomna med!


Foto: miilo.ratata.fi

Emilia Nyberg
Publicerad igår kl. 08:27

Mående

 

"Anledningen till mitt lilla uppehåll beror bland annat på pluggstress, mitt psykiska (o)mående och att bloggen helt enkelt glömdes bort lite. Dessutom fotade jag inte en enda bild med systemkameran i maj, vilket nog är något slags rekord sedan jag började fota. Åtminstone med tanke på att maj är en ljus och ytterst fotovänlig månad."

 

Kreativiteten öppnar upp lite om hur hon mår och vad sommaren för med sig för hennes del.

 
Malin Åhman
Publicerad igår kl. 01:11

En afton av bilder

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 01:08

Flyt

"Jag sitter på tåget hem från Österbotten, tillbaka till lägenheten i Helsingfors, och inser att jag inte skrivit ett ord om lifvet på över en månad. Längre. Hem förresten, var är hem just nu? Det känns som den där mellandagsperioden efter Århusvistelsen, då jag inte hade ett stadigt hem. Även om jag per definition har det. Men rummet i min Viklägenhet känns alltför tillfällig och ickehem-lig för att jag ska vilja räkna det som mitt hem, och i Vasahemmet huserar för stunden en finsk dam med dotter och hund."

 

Linn Alice har flyttat till huvudstaden och blivit erbjuden ett drömjobb sedan hon sist bloggade.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 01:04

Raumo

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:58

Betydelsen av ett jobb

"Jag brukar tänka att jag i den här bloggen, som heter "mitt gröna samhälle", vill ta upp saker som jag tycker skulle vara viktiga ifall jag rent hypotetiskt skulle skapa ett eget litet samhälle någon gång i framtiden. Ett rättvist samhälle som lever inom ekologiska begränsningar.

Och då började jag ikväll fundera på det här med jobb. Och bara den där tanken om "viktiga" och "mindre viktiga" jobb. Ett viktigt jobb enligt mig är t.ex. att vara lärare, jobba med barn och äldre, och ett mindre viktigt jobb skulle vara t.ex. telefonförsäljare eller att jobba i en snabbmatsrestaurang."

 

Jasmine funderar på dagens arbetssamhälle och hur vi värderar olika jobb.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:56

Off work

 

"Idag har jag haft ledig dag. Vi har en ledig dag per vecka så det gäller att koppla av och komma på andra tankar då :) Har varit med två av mina kollegor, Helen och Kelly, in till stan och gått omkring, ätit och shoppat hela dagen (byebye money..)"

 

Linni berättar om sin lediga dag i Brighton.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:53

In the midst of summer

Malin Åhman
Publicerad 25.06.2016 kl. 16:22

Normen kring ett glas

"Det här är ett inlägg som jag bestämde mig för att skriva för ungefär ett år sedan. Samtidigt som jag fattade det beslutet kom jag överens med mig själv om att inte offentligt skriva en enda rad om ämnet innan jag själv tycker det är okej, innan det känns tryggt och inte det minsta konstigt. Innan jag känner att jag har perspektiv.

Så jag har tigit och väntat. Låtit tiden gå och lärt mig förstå. Idag, med ett arbetsavtal utan bäst före-datum i backfickan, med nyvunnen självdistans och trygghet i mig själv, tänker jag att tiden är inne, att jag inte längre behöver vara rädd för att skriva som det är.

Jag dricker inte alkohol."

 

På Kaffepausens blogg kan ni läsa ett inlägg om alkohol och normer.

Malin Åhman
Publicerad 25.06.2016 kl. 16:18

Kom med på Ratatas sommarutfärd!

Välkommen med på Ratatas sommarutfärd till Raseborgs Ruiner söndagen den 3.7! Utflykten börjar kl. 13 med lunch på Slottsknektens stuga, och fortsätter sedan en medeltida guidad tur i borgen av slottsfrun Katarina!  Efter den guidade turen finns det tid för en stunds umgänge, chill och sommarspel på ängen innan programmet fortsätter med föreställningen The Sound of Music av Raseborgs Sommarteater kl. 16! 

Läs mer här och missa inte tävlingen där du kan vinna fribiljetter till premiären!

Säg hej till Ratatas nya praktikant!

Sommaren är här, och så även vår glada praktikant Malin Åhman. 
Hej Malin och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss.

Hej, mitt namn är Malin Åhman, jag är 20 år gammal och kommer från Malax i Österbotten. Just nu har jag snart gått färdigt mitt första år som kulturproducentstuderande på Arcada, och bor alltså numera i Helsingfors. Jag kommer fungera som praktikant på Ratata inom ramen för en skolkurs, och kommer hjälpa Miilo ordna bloggträffar, uppdatera startsidan och hitta på roliga grejer under sommaren. Jag är själv väldigt intresserad av poesi, och också fotografering, så det kommer ni med ganska stor säkerhet få ta del av medan jag är i farten!

Du driver ju bland annat projektet EstradpoesiFI, kan du berätta lite om det?

EstradpoesiFI föddes när jag och Melinda Lönnberg, som är min partner in crime, insåg att vi hade gått runt och funderat på ungefär samma idé ett bra tag. Vi ville försöka samla poeter, utveckla särskilt den finlanssvenska estradpoesi-scenen och även öka intresset för och medvetenheten om denna konstform på något sätt. Det fanns och finns en hel del planer, idéer och funderingar men vi konstaterade att allt måste börja någonstans. Så den 1 januari 2016 kom vårt första inlägg upp på estradpoesi.ratata.fi, och sedan dess har vi bara riktat blickarna framåt. Kika in så kan ni läsa lite om vad som händer, förhoppningsvis kommer det börja hända väldigt spännande saker snart!

Förhoppningsvis hinner du fylla din sommar med annat skoj än bara jobb. Har du några sommarmåsten?

Jag tycker att sommaren får handla om annat än just måsten. Då är man samtidigt öppnare för nya saker och nya upplevelser, och blir kanske inte lika besviken om det visar sig att ens vanliga tradition inte kommer gå att genomföra i år. Men såklart har jag saker jag alltid gör på sommaren, som att vara på sommarstugan, äta jordgubbar med ovispad grädde, läsa böcker och bada bastu. En sak jag vill prioritera lite extra är poesin. Denna sommar kommer förhoppningsvis också betyda lite vila och reflektion, så att jag är redo att tackla nästa skolår då det kommer!

Läs mer om Malin och hennes vistelse här på Ratata på den nystartade Praktikantbloggen!

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett extra bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

Ratatakalendern 2016

 

Beställ din kalender idag! (mera info här)

Årets Ratatakalender pryds av en omslagsbild illustrerad av Emilia Kannosto. Formgivare är Josefin Saarenpää och redaktörer är Josefin Saarenpää och Nanó Wallenius.

 

 

 

Namn: Malin Lundström, kallas ofta Malle
Ålder: 21
Bor: Helsingfors just nu
Gör: Studerar första året Kulturproducentskap i Helsingfors

 

Hej malin.ratata.fi ! Du har haft bloggen sedan januari 2013, men tog en paus efter några år och plockade upp bloggandet igen nu i maj 2016. Hur tycker du att dina inlägg har förändrats mellan då och nu? Har ditt syfte med bloggen ändrat?

 

Läs resten av intervjun här.

 

 

 

"Man ska aldrig säga aldrig" och allt det där, men att bekänna lite färg kan också vara nyttigt ibland! Om du fyller i listan får du gärna klistra in en länk till dina svar här. Eller kanske du aaaaaldrig skulle göra något sånt?

 

Vad skulle du aldrig...

 • Äta?
 • Dricka?
 • Skoja om?
 • Ha på kroppen?
 • Vilja uppleva?
 • Kunna arbeta med?
 • Säga nej till?
 • Googla?
 • Göra offentligt?
 • Blogga om?

 

Vad hittar man alltid/ofta...

 • På ditt skrivbord?
 • Under din säng?
 • I din jackficka?
 • Bakom din kylskåpsdörr?
 • Vid sidan av ditt handfat?
 • Högst upp i din bokhylla?
 • Längst ner i din tvättkorg?
 • Framför näsan på dig?
 • I dina tankar?

 

 

#ratatafamiljen

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver?