Ratatanytt

Glad första maj!

 

 

Glad första maj önskar Ratata!

Bild nummer ett är Idas och bild nummer två är Julias.

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 21:33

Nolldagarna

 

"Den dagen ligger jag i min säng och stirrar upp i taket. Ett vitt, tomt tak. Rummet är svinkallt, jag har börjat sova med fönstret öppet igen för annars känns det som om jag kvävs nattetid. På morgnarna vaknar jag med rivig hals och frusna öron, men det är det värt, att fly känslan av att storkna om ens för en natt. 

Jag sover med två täcken, fyra filtar och ett överkast över mig. Inte för att det är kallt (vilket det är eftersom jag sover med öppet fönster) utan för att tyngden påminner mig om att jag är här. Tyngden håller mig fast, låter inte mig sväva iväg."

 

Signerat Rebecca.

 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.04.2016 kl. 14:43

Älskade du

Nanó Wallenius
Publicerad 29.04.2016 kl. 14:42

Bilder från bloggträffen i Åbo

 

Igår möttes ett glatt gäng Ratataiter upp för bloggträff i Åbo. Kvällen började på Marimekko där det bjöds på skumpa med tilltugg och nyheter i kollektionen visades upp. Därefter styrdes stegen vidare mot Bar 4, som hade komponerat ihop en specialgjord Ratatadrink kvällen till ära. Dessutom tävlades det ut två Food Walk-biljetter i en rafflade "vem sa vad"-frågesport, där Hanna och Riina kammade hem priset. 

Ratata tackar varmt alla deltagare och samarbetsparter för kvällen!

Med på bloggträffen var:
MallohIdaAmanda,
EmilySaraJohanna,
RiinaAdrienneJulia,
SatuHanna 


samt Miilo som arrangör
och fotograf.

Och den sponsorerades av:
Marimekko 
Bar 4 
DROPP 
Förlaget
Dermoshop 
Visit Turku

Emilia Nyberg
Publicerad 28.04.2016 kl. 18:40

Hiljainen kuiskaus

Nanó Wallenius
Publicerad 28.04.2016 kl. 13:38

Nedskärningar vs. behörighetskrav

 

"I det här skedet konstaterade den ena av snackarna att behörighetskraven för lärare bara är tio år gamla och fortsatte med att konstatera att det sannolikt finns ett samband mellan skärpta behörighetskrav och Finlands allt sämre Pisaframgångar.

Nu tänker jag inte skriva ut vad jag tycker om resonemangen eftersom det skulle få mig att framstå som osympatisk. Däremot tänker jag konstatera detta: de behörighetskrav som gäller idag härstammar från 1998. De är snart 20 år gamla. Det torde finnas ännu äldre, men dem har jag inte hittat info om. Ifall någon vet något om behörighetskraven för lärare före 1998 vill jag gärna veta!

Det där med Pisaresultaten: den teorin håller inte. Det känns mer sannolikt att de återkommande nedskärningarna äntligen börjar ha gjort sitt, eller, vad tycker du?"

 

Kaffepausen funderar på Pisaresultaten.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.04.2016 kl. 13:36

Att sminka eller att inte sminka sig

 

"Jag började sminka mig när jag kanske var 11-12 år, kommer faktiskt inte ihåg helt exakt. Dels började jag sminka mig för jag kom väldigt tidigt in i puberteten och fick dålig hy. Jag hade mycket finnar och nippor. Jag kände mig ful och det kändes som om ingen annan flicka i hela världen hade dålig hy. Dålig hy är något som präglat hela min tonårstid och jag hade väldigt dåligt självförtroende angåede just min hy. Jag provade alla möjliga produkter men inget hjälpte. Det var sällan jag gick utan smink, t.o.m. på veckosluten hade jag smink även om jag bara följde med mamma till butiken. Jag kände mig väldigt ful och osäker ifall jag inte hade sminkat mig."

 

Pedagogen om smink.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.04.2016 kl. 13:31

De konstigt klädda barnen

 

"De har gått ut på natten, utstyrda i udda klädpaltor, månen skiner för det gör den alltid i barnböcker. Rund och gulorange balanserande på taket med ett vänligt leende och kanske med en sådan där glimt i månögat. Vi följer de konstigt klädda barnen på sin färd över gården. Barnen är små och rultiga, de håller varandra i handen, de rör sig som två uppvridna dockor utan fötter. De har gått här förr."

 

Textsnutt signerat Makaronimamman.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.04.2016 kl. 22:41

Ratatas Instagram

 

 

 

Du följer väl Ratatas instagram? Denna vecka är det Red som instagrammar - två bilder från dagens bloggträff har dykt upp där!

Vill du instagramma från Ratatas instagram under en vecka? Fyll i tipsformuläret i högra spalten längst ner!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.04.2016 kl. 22:37

Mjödrecept

Nanó Wallenius
Publicerad 27.04.2016 kl. 01:57

 

Våren är här och dags för bloggträff!Onsdagen den 27.4 bjuds Ratatas bloggare in till Marimekko i Åbo för en privat visning av vårens nyheter samt gamla bekanta klassiker. Marimekko bjuder på bubbel och tilltugg och under kvällen är alla kläder på normalpris nersatta med -15%.  Tillställningen på Marimekko avslutas kl. 20, och därefter fortsätter kvällen på Bar4, där deltagarna har utlovats specialerbjudanden på cocktails! 

Välkommen med!

Evenemanget riktar sig till bloggare på Ratata.fi och de 15 första anmälda ryms med. Bindande anmälning till Miilo (elt.nyberg[at]gmail.com) senast söndag 24.4.

Facebookevenemang här.

 

Fortsätt tipsa!

Har du skrivit ett extra bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

Möt vår vikarierande evenemangsfixare!

Nu har evenemangsansvariga Jenna gått på mammaledigt och Emilia Nyberg aka Miilo har fått träda in som vikarierande evenemangsfixare. Miilo har ett förflutet som praktikant på Ratata och har bloggat på sajten sedan starten för fem år sedan.

Vad är ditt recept på ett lyckat evenemang?
En bunt trevliga människor, några tallrikar god plockmat, en näve isbrytande aktiviteter och en dos skön musik i bakgrunden. Blanda allt i en mysig lokal och späd ut med valfri dryck med mycket is om så krävs. 

Vad för typ av evenemang tycker du själv om att gå på?
Avslappnade tillställningar som inte är så pretentiösa, roliga maskerader och temafester, inspirerande konst- och kulturevenemang, events med god mat och dricka samt konserter och gigs med bra musik som får en på gott humör. Ganska blandat med andra ord, men a och o är att arrangemangen är välplanerade genomförs på ett bra sätt. 

Vad har vi att vänta oss på Ratatas evenemangsfront i vår?
Inspiration, kultur och kulinariska njutningar tror jag kan beskriva vårens planer ganska bra. Men idéer och önskemål tar jag ändå gärna emot!

Vill du veta mer om Miilo kan du läsa Veckans blogg-intervjun med henne här. Eller kanske har du en god idé till ett evenemang? Kommentera på Miilos blogg!

 

 

Ratatakalendern 2016

 

Beställ din kalender idag! (mera info här)

Årets Ratatakalender pryds av en omslagsbild illustrerad av Emilia Kannosto. Formgivare är Josefin Saarenpää och redaktörer är Josefin Saarenpää och Nanó Wallenius.

Veckans blogg

 

Namn: Ida Mansner
Ålder: 26
Bor: Beroende på var jag jobbar
Gör: Jobbar som aktivitetsguide
och äventyrsinstruktör

 

Hej kudibyspoteter.ratata.fi! Utifrån din blogg verkar du ha en förkärlek till natur och vildmark - hur började denna kärlekssaga?
 

Läs hela intervjun här.

 

 

 

Har våren börjat som du tänkt dig?

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Hur hoppas du att våren blir i år?

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?

Har du några särskilda vårprojekt på g?

Vad önskar du dig i vår?

Föredrar du våren eller hösten?

Vem/vad är din vårförälskelse?

Tre saker som stoppar vårkänslorna.

Har du redan några sommarplaner?

 

Kopiera och fyll i vårlistan på din blogg och kommentera med länken till inlägget här.

 

#ratatafamiljen

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver?