Ratatanytt

Mothers in Meltola

 

"This blog is created by/for a group of women, mothers, who raise their kids at a refugee camp in southern Finland."

 

Du har väl inte missat den nya bloggen Mothers in Meltola?

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:07

Vintersnön

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 21:17

Veckans blogg - Andas

 

 

 

namn: Jenny
ålder: 25
bor:  i Skövde som ligger
precis  mellan Vänern och Vättern
gör: Jobbar som fritidsledare (i Finland
kallat ungdomsledare) i kommunen.

 

Hej andas.ratata.fi! Din blogg är fylld med fint skrivna blogginlägg och reflektioner.  I din bloggprofil skriver du att du är sentimental. Berätta mer! Hur märks det på dig?

Jag tänker och saknar ofta tillbaka på tider som har varit. Speciellt dofter får det att hugga till i magen. Min sentimentalitet ger mycket inspiration till skrivandet, små korta fragment ur sådant som varit och sådant jag vill minnas.

 

Du bor i Skövde i Sverige var du jobbar som fritidsledare. Vad är de största skillnaderna mellan finlandssvenskar och rikssvenskar?

Det som jag märkt av är hur mycket "small talk" en gör här. Här pratar en oftast med busschaffören eller personen i ICA kassan. Oftast är det ganska ytligt men det är trevligare än att inte säga något alls, nuförtiden blir jag t.ex. glad när jag ser att det är en viss person som kör bussen för jag vet att jag blir bemött med ett leende och ett "hur har din dag varit".

I övrigt ser jag inte så stora skillnader, förutom svenskan som skiljer sig åt med vissa ord och fraser. Det är t.ex. inte helt klokt att kalla kanelbulle för örfil och fråga om någon vill ha en. (Fast är det finlandssvenskt ens?)

 

Hur är det att jobba i Sverige kontra Finland?

Jag har blivit mottagen på ett positivt sätt, atmosfären är överlag mer lättsam och fokus ligger på att lösa saker. Sedan tycker jag det ibland kan bli utmanande då det finns mer rädsla för konflikter här och många slipper gärna att ta itu med jobbiga situationer/diskussioner.

Jag tycker även det känns som att det är lättare att få jobb här eftersom personlighet och andra erfarenheter (förutom skola) tillgodoses!

 

Vad betyder skrivandet för dig?

Jag har ett komplicerat förhållande till skrivandet. Jag älskar att skriva men det kan gå sjukt långa perioder då jag inte får ner en rad och sedan plötsligt en kväll skriver jag sida upp och ner utan att ens tänka. Mest gillar jag att skriva korta uttdrag om relationer av olika slag. Även observationer och insikter ur mitt eller andras liv.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 20.01.2017 kl. 18:41

Ett minne blott

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:33

2hand

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:32

FODMAP-brunch

 

"Vi har tre dukningar, kl.10:00, 12:00 och 14:00. "Tyvärr" så är det redan fullbokat kl.12:00 och kl.14:00 men om någon är intresserad så finns det fortfarande plats kl.10:00! Först till kvarn maler."

 

Astrid ordnar med FODMAP-brunch i Helsingfors.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:05

#getyourskinout

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:13

Födelsedagskväll

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:10

Feminism + pojkar/män

 

"Hej på er alla, hoppas ni fått en bra start på dagen! Nu är det så att jag behöver er hjälp med en grej. Jag ska i helgen vara med om att leda en workshop om feminism. I målgruppen finns främst pojkar och män och andra personer som vill veta eller vill diskutera varför och på vilket feminism är något som berör oss alla oavsett kön och varför den således också är en riktigt bra grej för killar och män (om ni tillåter mig vara riktigt binär en liten stund).

Vad tycker ni vi borde tala om?"

 

Kaffepausen efterlyser hjälp! In och brainstorma feminism och pojkar/män på hans blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:05

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 15.01.2017 kl. 23:51

Evenemang

Ratata ♥ Sandra Beijer

 

Onsdagen den 1 februari får Helsingfors besök av ingen mindre än bloggaren och författaren Sandra Beijer, aktuell med sin andra roman Allt som blir kvar. Ratata och KSF Media ordnar en föreläsning med henne i Amos Andersons konstmuseum från 17:30-19:30 med efterföljande frågestund. Kom och träffa Sandra och fira en inspirerande kväll med Ratata om bloggande, skrivande och författarskap! Träffen är öppen för alla och ett begränsat antal biljetter finns till salu.

Sandra Beijer skriver en av Sveriges största bloggar med över 170 000 besök i veckan. Hon är utbildad copywriter och författare till Det handlar om dig och Allt som blir kvar. Ratata passade på att ställa lite frågor som uppvärmning inför den stundande föreläsningen. Ratatas uppvärmningsintervju med Sandra hittas här.

Köp biljett (slutsålt!).

Eventuella frågor om evenemanget riktas till jenna(at)ratata.fi. Facebookevenemanget hittar du här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver?

Lilla vinterlistan

 

Den första snön har fallit och snart kommer kylan. Värm upp bloggen inför vintern med Ratatas vinterlista.

 

Vad tycker du om vintern?
Hur kommer du se ut i vinter?
Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?
Berätta om ditt bästa vinterminne.
Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

 

Lämna en kommentar med länken till ifylld lista här!

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!