Ratatanytt

Vernissage i lekstugan med mingel och bubbelvin

 

 

 

"På fredagen den 23 höll vi en vernissage i vår lekstuga med mingel och bubbelvin. Tacka vet jag teknologin i dessa dagar när varje individ besitter all nödvändig utrustning för videofilmning i sin ficka. Detta i kombination med oöverträfflig arbetsanda samt konstfärdigt samarbete möjliggjorde skapandet av den ovanstående lätt gäckande filmsnutten. Hoppas denna avkomma uppfyller alla krav du ställer på en störtläcker upplevelse."

 

Saxat från Mikaels nya blogg "Mikaels ögonblick".

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 14:21

Veckans blogg - estradpoesi.ratata.fi

 

 

Namn: Estradpoeterna, Melinda och Malin
Ålder: Knappa 1 år, gemensamt är vi i våra bästa år
Bor: På nätet, i Helsingfors och i Raseborgs skogar
Gör: skriver, framför poesi

 

Hej estradpoesi.ratata.fi. Er blogg handlar om poesi i allmänhet, och estradpoesi i synnerhet. Vad är estradpoesi egentligen, varför är det så kul och hur kom ni på att starta en blogg om det?

Estradpoesi är en konstform där man skriver poesi som i sig själv är menad att framföras på en scen. Det är inte enbart poesi i en bok på en hylla, det är framträdande, upplevelse och just nu. Även om poesin som framförs också kan rymmas i en bok. Estradpoesi är en väldigt ärlig konstform, eftersom du oftast står helt själv på scenen och skräder dina känslor och tankar i ord. Man måste därför kunna stå för sina ord och fundera igenom hur det man säger uppfattas av andra. Detta betyder att man har möjligheten att få en väldigt ärlig respons av publiken.

Vi vill öppna folks ögon för estradpoesi. En blogg är lätt att följa, och det kan vara enklare att bekanta sig med konstformen på det sättet. Att stiga upp på scen, eller filma sig själv kan kännas som ett stort steg för en del, och därför kan man också börja med att till exempel skicka in en dikt i textform. Estradpoesi kan ge en rak respons så man kan hitta nya sätt att utveckla sin poesi eller sitt framförande, det kan fungera som en givande cirkel av feedback mellan publik och poet. I bloggform är det också lätt att administrera helheten då vi fungerar på frivilligbasis. Och formatet låter det växa ditåt det bär, blogg är ett bra mellansteg. Vi har nu möjlighet att samarbeta och på ett medmänskligt sätt puffa framåt scenen med ordkonst och poesi!

Vi vill utgå från gräsroten, för estradpoesin är poeter, publiken, poeter som publik och publiken som poeter. En konstform som är inklusiv och man kan stiga upp på scen och testa om det är något man tycker om, eller bara luta sig tillbaka och njuta av poesin man ser, hör och upplever!

 

Vem är ni som finns bakom bloggen?

Melinda och Malin, två själar som möttes första gången 2012 då det sa klick, och sedan det hållit kontakten. Helt plötsligt en dag blev två personliga drömmar en gemensam, och vi började jobba för detta från och med januari 2016. EstradpoesiFI leder på samma gång till att vi naturligt håller kontakten och kan bolla idéer, dela med oss av erfarenheter och prata om livet. Vi lär tillsammans, enskilt och av varandra.

 

Varför valde ni Ratata som bloggportal?

EstradpoesiFI är ju en plattform för att synliggöra och samla den finlandssvenska estradpoesi-scenen. Därför ville vi stöda Ratata som är en finlandssvensk portal och visa solidaritet. Melinda har också en blogg här, vilket gjorde att det redan fanns lite kunskap om hur allt funkar. Själva bloggen fanns faktiskt också, eftersom den registrerades av oss för några år sedan med ett annat syfte. Detta tog aldrig fart, men vi tog helt enkelt tag nu och fortsatte framåt.

 

Hur ser framtiden ut just nu för EstradpoesiFI?

Vi har en hel del kul på gång faktiskt. I oktober är vi med och öppnar verksamheten på galleri Kobra i Karis med ett Poetry Jam och i november har vi ett Poetry Slam på Bittes Bokbar i Ekenäs under Bokkalaset. Utöver detta jobbar vi framåt och hoppas ha mycket kul att komma med under början av nästa år! Ett större mål vi har är att kunna starta en förening någon gång i framtiden, bara rätt tillfälle uppenbarar sig.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 11:04

Hälsans syster

"För mig tog det en väldigt lång tid att komma ut ur tanken på att jag var större än "alla andra", och kan med handen på hjärta säga att jag än idag önskar att jag såg annorlunda ut. Min vikt har pendlat lite under tonåren och idag väger jag 20 kg mindre än vad jag gjorde för 3 år sedan. Ändå har jag en lång väg kvar innan jag kan säga att jag är helt nöjd med mig själv, men jag jobbar på det och jag tror att jag kommer att lyckas bli fri från mina inre spöken, och den där jävla hälsosystern."

 

Lina delar med sig av sina upplevelser av en oeftertänksam hälsosyster, vars agerande fick långa konsekvenser.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:50

Magma

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:48

Sverigelogg

"I denna blogg kommer jag att tipsa och ge idéer om vad man kan göra i Stockholm med omnejd, vare sig det är frågan om ett par timmar eller att par dagar!"

 

Malena har precis startat en blogg om Stockholm och vad man kan göra där om man är på besök.

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:46

Inte sopor ännu

Malin Åhman
Publicerad igår kl. 00:40

Analoga planer

Malin Åhman
Publicerad 23.09.2016 kl. 00:47

Kreativiteten sover

"Jag hittade min flickr som varit bortglömd ett tag, gick igenom bilderna, blev lite ledsen samtidigt som jag blev lite imponerad över den jag var förut. Nuförtiden fotar jag mest för mig själv, typ dokumenterar vad jag har på mig eller nånting sånt, men förut alltså. Jag hade såna roliga fotoprojekt och visioner, så jag tänkte att vi kunde ta en liten titt bakåt i tiden. Jag minns tyvärr inte när alla bilder är tagna, men jag kan försöka gissa åt er!"

 

 

Sandra tittar igenom sina gamla bilder och funderar över kreativiteten som tagit en paus.

Malin Åhman
Publicerad 23.09.2016 kl. 00:44

 

Klicka på bilden för info om hur du kan delta i träffen!

 

 

Hösten är här, skolan/jobbet börjar igen och det är dags för omstart! Här är en något uppdaterad version av Ratatas populära höstlista.

 

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.
Beskriv din kommande höst i tre ord.
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Hur höstmyser du?
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Hur ser din höstoutfit ut?
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Vad har du på TO-DO listan just nu?
Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Bästa musiken för regniga dagar?
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Topp tre favoritdrycker i höst?
Vad är den höstigaste maträtten?
Var hänger du helst under helgen?
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Hur förbereder du dig för vintern?

 

Om du har lust kan du kommentera länken till din ifyllda lista här.

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?