Ratatanytt

7 x fint beskrivet

"5. Mysa med en kompis, kroppskontakt med en kompis. (Varför rör inte vänner varandra mer? Jag älskar att jag har vissa vänner jag kan ha kroppskontakt med)"

Nano har listat 27 små vardagssaker som gör livet bättre.
 

"Personen kom. Vi talade mycket. Jag var ivrig. Kunde inte hålla käft, var den "gamla goda jag" som vet hur man uppehåller en konversation eller berättar en rolig historia om äventyr jag varit med om. Jag var intressant, jag var glad, jag var mig själv. Vi gick runt i en timme och bara talade. Jag har inte mått så bra på länge."

Sandra skriver om ensamhet.
 

"Själv tycker jag det intressanta och vackra finns annanstans, i stämningen till exempel. Förgängligheten och flyktigheten. Istiden som kan svepa in när som helst. Ett minne av en lärare i en byskola."

Satu skriver om boken Vildsvin.
 

"Så konstig vår det här, det blir ju aldrig varmt. Men jag tar lite promenader, går i skogen, njuter av solnedgångar och kopplar av med att pyssla där hemma."

Linda berättar öppet om sin panikångest.
 

"Jag kände mig så jävla misslyckad som människa för att
ingenting passade på min kropp.
Och framförallt ensam för jag ser aldrig en kropp
som liknar den jag bor i."

Andas har diskuterat kroppsångest.
 

"Hur några gråa rörliga pixlar mot en svart bakgrund kan kännas så magiska! Hur några bensparkar, armrörelser och ett litet gap som dricker av fostervattnet kan skänka en sådan lycka. En lycka helt oberoende av något annat. En lycka som bara är. En lycka som är alldeles sann fastän den känns som magi."

Magnolia har sett sin baby.
 

"Det känns som om min egen inre berg och dalbana är lite väl brant och det skulle vara skönt med mildare svängar emellanåt."

Anna om hennes känslovärld.

Julia Degerth
Publicerad idag kl. 16:00

BOKTIPSET - Berta

Julia Degerth
Publicerad idag kl. 10:51

Senast


"Senaste cravingen?

Alltså det finns en ost, som jag åt när jag bodde i Leicester under mitt au pair år, och den där lyckan när man hittar den osten i LIDL!"

Ronja har fyllt i Ratatas Senaste-lista.

Julia Degerth
Publicerad idag kl. 09:05

Framtidsplaner i Pargas

"Jag har planerat att börja leva utan plast när jag flyttar till Pargas, ska försöka ännu övertala Max till de och jag skall börja leva hälsosammare och börja träna.. Hur många gånger har jag inte skrivit att jag måste börja träna och att jag skall? Men det kommer alltid något ivägen, lång skolda eller krabbis."

Tessi skriver om framtidsplaner.

Julia Degerth
Publicerad idag kl. 09:03

Kom ihåg att vara källkritisk!


"Jag kollade förresten på måfå några av de "trovärdiga" källor vaccinmotståndarna länkade till i kommentarerna. Hur många tror ni hade någon som helst koppling till ett universitet, en högskola eller någon annan trovärdig forskningsinstitution? Nå just det. Noll stycken. Inte en enda av de texter jag kollade (fast kanske jag bara kollade fel)."

Kaffepausen har upptäckt ett kommentarsfällt med icke-källkritiska personer.

Julia Degerth
Publicerad idag kl. 08:59

Salongsberusad 2.0

Julia Degerth
Publicerad igår kl. 17:32

Bildbevis

Julia Degerth
Publicerad igår kl. 15:30

Ratata intervjuar Ellen Strömberg - Blejk, Fejt & Fab

1. Hej Ellen! Du vann titeln "Årets blogg" på den finlandssvenska blogg-galan i november 2016. Nu är du alla finlandssvenskars förebild viket säkert känns bra! Varför började du blogga från första början?

Jag hoppas verkligen inte att jag är alla finlandssvenskars förebild för det känns enbart jobbigt och för mycket press. Dessutom är jag osäker på hur stor grej det här med Bloggpriset är, liksom jag är glad och tacksam och allt det men bryr sig folk verkligen...? Det här är ingen falsk ödmjukhet utan en genuin fråga. 

Men okej, bortsett från min cyniska och neurotiska livssyn i största allmänhet så älskar jag ju att blogga. Först och främst älskar jag att skriva och har nog alltid haft författare eller nån slags skribent som önskeyrke. Och secondly så älskar jag internet för att det är enkelt och direkt respons på det man skriver. När jag började blogga hette det inte blogga, utan man skrev dagbok på (i mitt fall) Lunarstorm. Där serverade jag vad jag då trodde var små portioner om mitt "djupa" sinnesliv med "subtila" hintar om vem jag var kär i. Det var ett sätt att få utlopp för nåt jag inte tyckte jag fick. Sen har jag fastnat. Tycker formen passar mig, jag tvivlar alltid på att jag kan skriva skönlitterärt, men tvivlar sällan på att jag kan leverera ett blogginlägg. Det är snabbt och det får va lite slarvigt. Passar mig. 


2. Vad tycker du att saknas i den finlandssvenska bloggvärlden?

Tycker det är förfärligt sorgligt att Bloggkoll gått i graven. Sen kan jag ibland tycka att det vore gött med ett lite ärligare och vassare debattklimat, men then again så är det nog ganska skönt att Svenskfinland online är så snällt som det är. Men humor saknar jag! Sori nu ba. 


3. Har du några knep hur man får inspiration då man inte alls vet vad man skall skriva om?

Jag har cirka aldrig inspis. Men jag tror att det är bra att läsa mycket andra bloggar, om inte annat så cirkulerar det ju alltid nån lista man kan fylla i. Sen är väl bloggandet som vilket annat skrivande som helst: du kan inte vänta på inspiration, du måste bara göra det. Om du vill alltså.


4. Även förebilder har egna förebilder! Vilka är dina?

Haha! Jag älskade Monkinodraw men den bloggen verkar inte finnas längre. Sen tycker jag Sandra Beijer/niotillfem är en jävligt skicklig bloggare även om jag inte riktigt orkar med hennes stil. Men hon är varierad och går lagom in på djupet. Hon är proffs utan att tappa trovärdigheten, vilket jag många gånger önskar jag kunde va. Kunde nämna tusen andra, för man kan ju se upp till folk på så många olika vis, men det får va bra så. Annars glömmer jag bara nån.


5. Tack för alla dina svar, Ellen! Ännu en sista fråga innan jag släpper iväg dig: vad skall du hitta på i sommar?

Jag ska skriva klart en bok (HEHEHEHEHE) och jobba på mitt jobb. När jag är ledig sen ska vi göra en liten Sverige runt-turné. Bröllop på Gotland, 30-årsfest i Hälsingland, stugliv i Dalarna och familj- och vänhäng i Blekinge och Skåne. Och kanske en avstickare till Polen? För övrigt tänkte jag bada mycket.
 

Bilderna är lånade från Ellens blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
Publicerad igår kl. 07:00

Menslådan

 

"Hur skönt skulle det inte vara om det fanns ett lager med tamponger och bindor där du bara kunde hämta en? Fantastiskt, tänkte vi och pysslade ihop den finaste lådan ni kan tänka er, och satte upp lappar på toaletterna för att informera Arkens folk om att nu har räddaren i nöden anlänt."

Andrea har skapat en menslåda.

Julia Degerth
Publicerad 26.04.2017 kl. 21:12

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!