Ratatanytt

Får man vara vårtrött?

 

"Jag förstår precis hur jobbigt det kan kännas när våren är här, och man förväntas vara glad och pigg, ta vara på varje solig stund och vara nöjd med tillvaron. Alla dessa förväntningar som man ska ha på våren, allt man ska göra och orka med. Men om jag inte är gladd och pigg, om jag istället är så trött att man bara orkar ligga på soffan, då känner jag mig misslyckad och dålig."

Nicolina skriver om förväntningarna alla verkar ha - att man skall må så bra på våren. 

Julia Degerth
Publicerad 24.04.2017 kl. 16:00

Mallorca

 

"Blir ganska trött och lite ledsen när jag sedan tänker på vad denna lilla Anne ännu har framför sig. Ångrar att jag inte varit mer lättsam, men vet ännu inte idag riktigt hur jag hade gjort det. Kan man undvika sitt öde? Eller snarare, kan man leva annorlunda än man gör? Varför gör man det inte då i så fall?"

Anne skall besöka Mallorca igen, första gången på 30 år. Hon reflekterar över hurdant livet var då.

Julia Degerth
Publicerad 24.04.2017 kl. 12:59

Ratata har en ny praktikant

 

 

Våren är här, och så även vår peppade praktikant Julia Degerth, även känd som bloggaren bakom Grön i Åbo


Hej Julia och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss. Har du några särskilda idéer på g?

Hej och tack! Jag kommer att försöka aktivera Ratata-gänget samt locka nya personer att börja blogga här, på denna lilla mysiga portal! Några grejer jag kommer att göra för att aktivera Ratata är att bl.a. besöka olika bloggare för att filma dem och diskutera deras liv och blogg och dessutom kommer jag att ordna bloggutmaningar, bloggevenemang och annat. Jag kommer också att uppdatera framsidan nu och då! Skall bli jättekul! Så hade jag ju en klädbytardag förra lördagen också för främst Ratata-bloggare.

 

Du drivs av ett enormt miljöengagemang, kan du berätta lite om det? Vilken roll spelar sociala medier i ditt intresse?

Jag tycker att det är så viktigt att tänka på vår planet och vad som händer om vi inte minskar vårt fotavtryck. Tänker på det nästan hela tiden och försöker också att blogga aktivt om det för att inspirera fler till att leva mer miljömedvetet. Jag tror att det på många sätt går att koppla sociala medier med detta. Jag kan blogga om det (ett enkelt sätt att ge ämnet synlighet), jag kan nå helt nya människor via t.ex. Instagram och hashtags jag använder osv. Dessutom är det ju miljövänligt att blogga istället för att skriva en tidning dagligen om Zero Waste och allt det där.

 

Förhoppningsvis hinner du även njuta av våren trots praktiken. Har du några vårmåsten i Åbo?

Absolut! En av de fina sakerna med en praktik som denna är ju egentligen den frihet man får! Jag tycker att det är en bra övning inför arbetslivet också, min plan är ju faktiskt att kanske kunna leva på bloggen och då måste man lära sig disciplin så man separerar arbete och fritid då man till största del jobbar hemifrån. Helt perfekt att få öva på det! Jag har lite sådär drömmiga tankar om hur jag kommer att sitta på ett mysigt café med min dator och arbeta. Blir så skönt. Mina vårmåsten i Åbo är nog att åka båten Låna om den ännu existerar. Det är en elbåt man får hyra och åka runt i Aura å med, vilket är h-e-l-t underbart om det är fint väder. Något annat är nog att börja äta utomhus, göra längre cykelturer och börja sova över på sommarstugan. Våren är bäst.

 

Vad tänker du göra i sommar?

I sommar kommer jag att jobba på ett café och dessutom vara med på ett läger om hållbarhet och få använda mitt intresse som yrke!! Så glad över det. Eftersom caféet är stängt i juli är jag faktiskt så privilegierad att jag har en månad sommarlov, vilket är så otroligt skönt. Då vill jag vandra i bergen i Norge och träffa mina favoritbarn och äta jordgubbar mer än någonsin. Och plocka de där bären jag måste frysa in för vintern.

 

Sist men inte minst - är det något du vill fråga eller nämna för Ratata-användarna?

Egentligen inget speciellt, förutom att jag hoppas att ni kommer att tycka om det jag skall göra här! Och man får jättegärna komma med förslag och feedback gällande allt, så bara att skriva till mig. Annars önskar jag alla Ratataiter en riktigt fin vår!

 
Nanó Wallenius
Publicerad 24.04.2017 kl. 08:38

Imposter syndrome

 

"Det känns som starkast varje gång jag får en ny arbetsmöjlighet eller ett nytt uppdrag; snart kommer hårstrået som får kamelens rygg att brista. Snart kommer alla att märka att jag inte kan det här, att jag inte förtjänar det här. Snart kommer alla att märka att jag inte är värd arbetet, att jag inte är värd vänskap, att jag inte är värd kärlek. 

Låter det bekant? För mig är dessa hjärnspöken vardag, men jag är långt ifrån den enda som har imposter syndrome."

 

Satu har skrivit ett inlägg om imposter syndrome.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.04.2017 kl. 15:01

Jag älskar dig

 

"Kärlek är svårt att definiera och för olika människor kan ordet ha  olika betydelse. För mig är kärlek en känsla som kan uppstå när man är riktigt nära någon annan, åtminstone emotionellt och ibland också fysiskt. 

Orden "jag älskar dig" betyder inte så mycket om de bara sägs mekaniskt utan att det berör. Just nu känner jag mig väldigt älskad i min relation men det finns dagar då jag känner tomhet, ensamhet, ilska och irritation. I de stunderna är kärleken inte den starkaste känslan, men efter att vi lyckats reda ut problemet och känner att vi förstår varann är känslan där igen. "

 

Anna om kärlek.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.04.2017 kl. 14:59

Vår i Helsingfors

Nanó Wallenius
Publicerad 22.04.2017 kl. 14:56

Färöarna

Nanó Wallenius
Publicerad 22.04.2017 kl. 14:52

Skrivmani och fest

 

"Hej hallå. Jag tänkte berätta lite om skrivläget. Mitt bokmanus har lästs av två smarta personer, som buffat mig framåt med hjälp av sina kommentarer. Sedan kommentarerna har jag kravlat mig framåt hela sju sidor, vilket är mycket om ni frågar mig!"

 

Läs hela Hanna Sofias skrivmanifest här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.04.2017 kl. 14:49

Barnlös betyder inte meningslös

 

"Jag vet att vi kvinnor är skapta för att bära och föda barn. Biologiskt. Men bara för att en kvinnokropp är byggd till det, så betyder det inte att förmågan eller ens att viljan finns. När jag ser en baby så blir jag såklart glad och lycklig - för barn är härliga. Men det gör inte att min livmoder lyser av längtan."

 

Filosofia om barnlängtan.

 
Nanó Wallenius
Publicerad 21.04.2017 kl. 14:46

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!