Ratatanytt

The city by the sea

Nanó Wallenius
22.08.2017 kl. 00:05

Sex dagar senare var han borta

 

"Denna vecka är alltid tung på ett eller annat sätt. För två år sedan såg jag min far för sista gången och vi flyttade ner till Gamleby, sex dagar senare var han borta.

Det är intressant med saknad och sorg. Hur föränderlig den är, flyktig. Det senaste halvåret har han inte ockuperat mina tankar på samma sätt som han gjorde det första året. Närvaron finns såklart där, men den gör sig inte påmind på samma smärtsamma sätt som tidigare."

 

Fia om sorgen.

 

 

Nanó Wallenius
22.08.2017 kl. 00:03

Ratataröster om dådet Åbo

 

bild - Victoria

 

"Vissa har nu bara bestämt sig för att "de där" nu alla är potentiella terrorister och om någon påstår annat så måste det ju vara lögn.

Och allt det lilla. Folk som svär, hotar, spottar eller byter kö i Salekassan. För här ska vi protestera mot alla som ens ser utländska ut. Ert fel. Allas fel."

- Eva

 

"Visst har jag bott här länge. Länge har Åbo varit mitt hem. Men det är först nu jag insett att jag lagt rötter här. Det kommer inte längre vara möjligt att bara ta mitt pick och pack och sticka någon annanstans. Åbo betyder för mycket. "

 

- Emma

 

"Jag är så ledsen att människor mår dåligt och väljer att ta till vapen. Jag är så ledsen att människor inte får hjälp i tid. Kärlek till alla. Ge varandra tid, var ärlig med dina svagheter och kramas ofta."

- Hanna Sofia

 

"Även om jag inte alltid känner mig som en Åbobo så har Åbos gator och torg tillhört min vardag i två år. Jag har skyndat över asfalten, snubblat över gatustenarna.

Även om det låter klyschigt så kommer det inte att kännas som vanligt när jag återvänder om nån vecka. Gatorna som på sätt och vis blivit mina kommer att kännas främmande och skrämmande, nu också på dagen."

- Victoria

 

"Sen vill jag passa på att föra fram ett meddelande åt alla som använder er av dessa offer och denna tragedi för att föra fram er rasism: dra åt helvete. "

- Andrea

 

 

bild: Emmakan

Nanó Wallenius
21.08.2017 kl. 23:51

Sockerbitshusen

 

"Visste du att det i Karis finns flest hus i stilen “Byggmästarfunkis” (även kallad “Folkfunkis”) i hela Finland? Stilen blev populär i slutet av 1930-talet när depressionen var över och i Karis byggdes så många hus att det idag finns flest funkishus i denna stil på ett koncentrerat område."

 

Missa inte Miilos superintressanta inlägg om funkishus i Karis!

 

Nanó Wallenius
18.08.2017 kl. 12:37

Cancerdiagnosen

 

"Men som sagt, nu har det snart gått tre år. Jag har uppnått mina kortsiktiga mål som jag då bestämde mig för att överleva. Då var det en dag i sänder som gällde och milstolparna låg knappt en månad framåt, som tex sonens solouppträdande med Helsingfors stadsorkester. En egen häst, en barndomsdröm, köpte vi i samma veva och den fungerade som den bästa terapin. Äldsta dotterns myndighetsdag kändes då väldigt långt fram i tiden, men något jag absolut inte ville missa, vilket jag heller inte gjort."

 

Leena om att bestämma sig för att överleva.

 

Nanó Wallenius
18.08.2017 kl. 12:27

Ett barnläger på en öde ö

Nanó Wallenius
15.08.2017 kl. 14:31

Ledigheten

 

"Den här veckan är jag ledig från jobbet och det känns så välbehövligt. Har känt mig så avundsjuk hela sommaren på alla bilder av mina vänner när de hängt i parker och simmat och åkt till sommarstugor och grillat medan jag bara jobbat. Men nu är det min tur. "

 

Malin har äntligen sommarlov!

 

Nanó Wallenius
15.08.2017 kl. 14:25

Det inneboende lugnet

 

"Och sen i måndags åkte jag tillbaka till landet. Bara för ett par dagar men ändå. Kände mig lite ambivalent inför det. O ena sidan är många saker enklare där, jag får perspektiv och har ett inneboende lugn. Men o andra sidan är det lätt att jag i längden undviker och prokrastrinerar grejer eftersom de där i skogen eller på verandan känns så avlägsna. Någon som känner igen sig?"

 

Bild från Kaneli.

 

Nanó Wallenius
11.08.2017 kl. 13:22

Vad vet du om Själö?

 

"Som genusvetare känner jag ett närmast plikttroget intresse för Själö, ön i Åbolands skärgård med ett sjukhus dit mentalt sjuka kvinnor skickades i slutet av 1800-talet. Mentalt sjuka, eller bara lite jobbiga. Kvinnor som inte riktigt passade in i normen för hur kvinnor skulle bete sig på den tiden. 1962 stängdes sjukhuset ned. "

 

Andrea skriver om själarnas ö.

 

Nanó Wallenius
11.08.2017 kl. 13:20

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
 

 

@ratata.fi på instagram!