Ratatanytt

En gul bok

 

"... Och visst är den här romanen också komplex med djupa karaktärer. Men det finns så mycket bakgrundsinformation i detaljerna som gör den rätt tungläst. Det blev jobbigare och jobbigare att läsa - kanske för att det kändes som jobb. Faktum är att Smith rör sig i samma tematiska område och litterära tradition som mitt forskningsområde, så i något skede fick jag fråga mig om jag läste hennes bok för nöjes skull eller för studiernas?"

 

Emma berättar om Zadie Smiths "Swing Time" som hon valt till den finlandssvenska läsutmaningen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.01.2017 kl. 15:37

Genève

Nanó Wallenius
Publicerad 26.01.2017 kl. 15:36

Att överleva en vårvinter

 

"Jag gråter så mycket under vårvintern. Gråter i sängen jag inte kan förmå mig att stiga upp ur. Gråter i duschen. Gråter på väg till och på väg hem från universitetet. Gråter på lokalbussen, gråter på tåget upp till Österbotten. Gråter i kyrkan på påsken. Gråter sittandes på vägkanten med allt för tunga matkassar. Till sist köper jag vattenfast maskara."

 

Fragment.ratata.fi har skrivit ett starkt inlägg om depression.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.01.2017 kl. 12:53

Vegansk färskost med örter

Nanó Wallenius
Publicerad 24.01.2017 kl. 11:50

Women's march

 

"För det första: jag är stolt över Women's March som har blivit den största demonstrationsmarschen i världen. Jag är stolt över ALLA som deltog i marschen. Kvinnor har samlats för att visa att vi kan inte längre bli förbisedda, vi kan inte längre ignoreras, vi är inte längre osynliga. Vi är en del av samhället, vi är hälften av världens befolkning och våra och andras mänskliga rättigheter kan inte tummas på. Synd att det krävdes en sexistisk president för att få oss att reagera, men det var kanske just det som behövdes. "

- Victoria

 

"Tjugoförsta januari tjugohundrasjutton var dagen då hundratusentals människor promenerade för kvinnors rättigheter, men även för att alla förtryckta grupper i samhället ska få uppleva trygghet och rättvisa i sin vardag. Därför vill jag säga tack. Tack till alla mina systrar, oberoende av kön, för att ni marscherade, skyltade, sjöng, kramades, höll fantastiska tal och visade hur underbar kärleken är då den övervinner allt hat. "

- Adrienne

 

Både Victoria och Adrienne har bloggat om Women's March.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 24.01.2017 kl. 11:48

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 24.01.2017 kl. 11:41

It's so fucking tight

 

"Ni som njuter av god klädsel kommer även att njuta av klädseln i filmen. Ni som tycker om musik, som inte är usel, kommer tycka om musiken i filmen. Ni som tycker om bra acting kommer tycka om actingen i filmen. Ni som tycker om estetik kommer tycka om färgkombinationerna och om hur filmen ser ut. It’s so fucking tight."

Elias om filmen La La Land.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.01.2017 kl. 13:32

American pancakes

Nanó Wallenius
Publicerad 23.01.2017 kl. 13:30

Feminism för män, Del 2

 

"I två timmar fick vi diskutera feminism med en grupp som bestod av ungefär lika många killar som tjejer i olika åldrar och jag hoppas helhjärtat att de gillade det ens nästan lika mycket som jag. För vet ni, det var så sjukt kul att få snacka med människor som var skärpta och engagerade, nyfikna och intresserade.

Mängden smarta frågor och kloka iakttagelser bekräftade det jag redan visste: på många sätt är världen trots all skit vi ständigt ser i media och runt omkring oss en vacker plats med oändlig potential. Och det finns mycket mycket gott som motvikt till allt det onda."

 

Kaffepausen berättar om hur workshopen om feminism gick.

Nanó Wallenius
Publicerad 23.01.2017 kl. 13:26

Mothers in Meltola

 

"This blog is created by/for a group of women, mothers, who raise their kids at a refugee camp in southern Finland."

 

Du har väl inte missat den nya bloggen Mothers in Meltola?

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.01.2017 kl. 22:07

Veckans blogg

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

15 posterGrön i Åbo 
15 posterAdrienne 
13 posterAmme & Toffe 
9 posterBloggkoll 
8 postermiilos memoarer 
8 posterMalin 
8 posterLinda 
7 posterarts and other drugs 
6 posterFilosofia. 
6 posterbiffen 
6 posterAndas 
5 posterÄT LINGON! 
5 posterNicolina 
5 posterThereseMaria 
5 posterDemolition Man 
5 posterTraditionell konst & Nostalgi 
4 posterLaura  
4 posterLa Dolce Musica 
4 posterHemulen 
3 posterIhana ruokablogi