Ratatanytt

Vad tycker ni om Onda boken?

 

"Och då har vi nått kärnan i problemet. Onda boken - det är inte du, det är jag. Det är min oförmåga att släppa mina förväntningar, min låsthet vid hur jag tycker du borde vara, min fåfänga som får mig att känna mig dum då jag inte ser det andra ser. För ni andra ser en massa jag inte gör, eller hur?

Kan ni inte berätta för mig hur ni läst boken, öppna upp den för mig?"

 

Kaffepausen vill diskutera Onda boken.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 14.06.2017 kl. 15:39

London

Nanó Wallenius
Publicerad 14.06.2017 kl. 15:38

Att tala om kärlek och män

 

"varför höll man på så? varför insåg man först sitt värde då en kille tittade på en? Varför sku allt handla om män, vissa vänskaper liksom bara handlade om att tala om män..o de känns så sjukt fö ja tror int att män ha upplevt samma."

 

Håller du med Marängmusslan? Kommentera här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 14.06.2017 kl. 15:35

Loppislistan


Bild Grön i Åbo

I Zero Waste-anda vill vi gärna se er fylla i den här loppislistan. Kommentera här nedan med en länk till inlägget!

 

Varför går du på loppis?

Vilket är dina tre favoritloppisar?

Vad är det finaste klädesplagget du hittat på loppis? (foto?)

Vad är den finaste prylen du hittat på loppis? (foto?)

Vad är det bästa med loppis?

Vilka är dina bästa tips för att fynda på loppis?

Hurdana loppis gillar du?

Julia Degerth
Publicerad 13.06.2017 kl. 08:40

En spontan utflykt

Nanó Wallenius
Publicerad 12.06.2017 kl. 18:41

Somrigt

Nanó Wallenius
Publicerad 12.06.2017 kl. 18:40

En skrivprocess

 

"Den senaste tiden har mitt skrivande långt utgått från karaktärerna jag jobbar med. Varje gång jag gör en skrivövning, flödesskriver eller ska skriva en novell så funderar jag vem som passar bäst och så börjar jag skriva. Det är lagom att hålla en karaktär i huvudet som en karta att orientera sig längs med. "

 

Elias  har frågat Hanna Sofia om hennes skrivprocess. Läs hela det intressanta inlägget här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 12.06.2017 kl. 18:35

5 grönsaker du kan odla pånytt


Bild av Grön i Åbo
 

Hejsvejs Ratatait!

Idag tänkte vi på Ratata tipsa om något så grönt som att odla sina grönsaker en gång till. Det är många fler grönsaker än man kunde tro som faktiskt går att låta växa ut igen. Man sparar pengar, lär sig mer om naturen och räddar planeten litegrann också på det här viset! Så varför inte testa?

Morötter

Lägg dina morotsstumpar i ett fat med vatten och låt blasten växa upp pånytt. Den är faktiskt ätbar till skillnad från vad många tror och den är mycket hälsosammare än själva orangea delen! Du kan göra en pesto av den eller t.ex. blanda med i en gryta eller i salladen.

Lök

Lägg en purjolökstump i ett glas med vatten eller en röd- eller gullökstump i en liten kruka med mylla. Efter bara några dagar ser man resultat och snart har man en ny lök!

Basilika

Du behöver aldrig köpa en ny basilika efter att ha köpt din första. Klipp av en liten stjälk med blad och lägg i ett glas med vatten. När rötter kommer fram kan du plantera den och låta den växa till sig. Det här fungerar också med t.ex. koriander och rosmarin.

Romansallat

Skär av nedre delen av en romansallat och lägg i ett glas med vatten. Snart har du ny sallad!

Alla fröer

Istället för att lägga pengar på nya växter som kan kosta flera tior, plantera de frön du får från maten! Citron-, apelsin-, avokado- och kiwikärnor blir fina träd. Orkar du vänta flera år kanske du till slut till och med får någon frukt av dem. Vem vet? Något annat man kan göra är att grodda frön och dylikt man har hemma. Man kan också grodda chiafrön och linser och bönor. Landley skriver mer om detta, klicka här för att läsa deras artikel.
 

Vad har du själv redan hunnit testa på av detta, eller har du fler tips? Kommentera här nedan!

Julia Degerth
Publicerad 12.06.2017 kl. 10:00

5 bloggar att läsa om du är bloggare


Bild: Kotryna Bass, lånad från hennes blogg med hennes tillstånd.

Som bloggare är man ofta ensam om det jobb man gör, och då kan det vara kul med någon som peppar en och tipsar om vad man kan göra för att förbättra bloggen ytterligare. Efter många långa googlingar har praktikant-Julia hittat en hel hög riktigt bra webbsidor/bloggar som underlättar en skribents liv. Kolla in dessa magisidor!

Kotryna Bass
En kreativ ung kvinna från Litauen som river en blogg på engelska om hur man kan bli sin egen chef och driva ett onlineföretag (som en blogg). Många väldigt bra och konkreta tips på hur man t.ex. bygger upp en stor läsarkrets eller vad man skall tänka på när man startar en blogg. Klicka här för att komma till hennes blogg.

Melyssa Griffin
En amerikansk blogg om att tjäna pengar hemfirån via datorn. Här lär man sig allt om SEO och överlag hur man bör använda sociala medier för att få ut allt av det. Klicka här för att komma till hennes blogg.

A Beautiful Mess
En kreativ sida där du i princip kan hitta allt. Bloggtips, recept, inredning osv. Man blir glad av att besöka den här webbplatsen och dessutom inspirerad. Bland bloggtipsen diskuteras bl.a. fotografering, vad man kan skriva om, hur man skall bete sig online och så vidare. Klicka här för att komma till bloggen.

Elin Nylund
En blogg som inte vanligtvis handlar om bloggtips, men som ändå levererat bra texter om det. På hennes blogg hittar du "Bloggutmaningen" i kategorierna. Bloggutmaningen var en tolv veckors utmaning för att hjälpa bloggare att skapa bättre innehåll. Klicka här för att komma till hennes blogg och leta sedan upp bloggutmaningen!

Bloguettes
En pastellig blogg om att bl.a. branda sig själv på Instagram och bygga upp en stark blogg. Mycket glädje och inspiration. Klicka här för att komma till bloggen.

Julia Degerth
Publicerad 12.06.2017 kl. 08:11

Tack för mig!


Bästa Ratata. Nu har min praktik lidit mot sitt slut och det är dags för mig att säga tack och hej! Jag har haft så roligt och hunnit med så mycket och till och med fått träffa en hel del bloggare. Tack för det!

Det som jag kanske är mest nöjd med är bloggutmaningen (TACK för att så många bloggat så aktivt, keep it up) och filmerna "Hemma hos". Det är banne mig klurigt att filma och klippa utan att tappa förståndet då allting är så petigt på datorn, men det lyckades! Jag hoppas ni fick en bra inblick i bloggarnas liv och lärde känna deras personligheter :) I spalten till vänster på datorn (eller längst ner på mobilen) hittar ni filmerna.

Vid sidan om praktiken har jag också både jobbat och gjort andra projekt, vilket ibland kanske lett till tystnad här - beklagar! Men jag tycker det blev ganska bra ändå och jag hoppas ni också har varit nöjda med mig!

Ni får jättegärna läsa min blogg nu då jag gjort praktiken klar och inte längre uppdaterar er här på framsidan om vad som sker i Ratatasfären. På Grön i Åbo skriver jag många ekotips och framförallt Zero Waste-relaterade texter, så bara att klicka här om man är intresserad att läsa mer!

(En del inlägg kommer att publiceras ännu under sommaren, men de är tidsinställda om ni undrar)

Ha en superdag och vecka och sommar,

 

mvh

Julia Degerth

Julia Degerth
Publicerad 11.06.2017 kl. 20:22

Kopiera, klistra in och fyll i Icke perfekta listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?

 

 


Kopiera, klistra in och fyll i Ratata-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Därför valde jag Ratata

Det bästa med Ratata

Mitt bästa Ratata-minne

Min favoritblogg på Ratata

Mitt favoritinlägg som jag själv skrivit på Ratata

Vad jag önskar av Ratata

Mitt mål med min blogg på Ratata

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
 

 

@ratata.fi på instagram!