Ratatanytt

Poesi som vardagsintryck

 

"På måndagen förlorade jag som sagt min Poetry slam-oskuld i egenskap av åskådare, men vem vet kanske lusten att själv stå på scen kommer i ett senare skede. Det var heller inte frågan om en regelrätt första gång eftersom jag redan ett par veckor sedan gick på ett Open mic-evenemang med fokus på dikter som ordnades i Asbestos Art Space på Backasgatan. I mitt Facebookflöde cirkulerar också en hel massa andra diktevenemang just nu. Absolut inte bara jag som tänker på poesi."

 

Saga skriver om poesi på Århundradets bokklubb-bloggen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 01:54

Morgonstund har guld i mun

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 01:45

"Det är jobbigare än man skulle tro"

 

"Jag fick ett brev förra veckan. Alla andra föräldrar till barn som fyller sju i år fick också ett brev. Det kommer sådana brev ibland, automatisk post till alla som uppnår en viss ålder (eller deras föräldrar).

Jag tycker inte om de här breven, för de utgår från att alla barn i en viss ålder är som barn i den åldern är mest och följer samma stigar genom livet."

 

Moln på Himlen om ett brev.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.02.2017 kl. 15:16

Om ljudböcker

 

"Jag har alltid varit dålig på att läsa böcker. Eller det beror på. Vissa böcker kan vara så medryckande att jag lätt har kunnat sitta och läsa i flera timmar utan att bli trött, men ofta får jag kämpa en del för att hålla mig koncentrerad när jag läser. Jag läser långsamt och ju längre bok desto svårare att koncentrera mig. Därför älskar jag korta kapitel, då tappar jag inte fokus lika lätt. När jag upptäckte ljudboksvärlden förändrades egentligen mitt förhållande till litteratur. Det blev mycket enklare för mig att ta till mig litteratur när jag kunde väva in läsningen i andra sysslor, som att  promenera, diska eller åka spårvagn."

 

Århundradets bokklubb om ljudböcker.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.02.2017 kl. 15:12

Må bra-tips

 

"Februari är på många sätt en av mina favoritmånader: har man tur är marken ännu snöig men samtidigt blir det ljusare i snabb takt och våren gör sig allt mer påmind för var dag som går. För min del är alltså februari ingen oöverkomlig tid på året, men den kan också kännas lite uttänjd efter en väldigt lång, olidligt mörk period som gjort åtminstone mig till något av en oinspirerad sengångare med en energi som tycks gå på sparlåga. Det här tror jag mig knappast heller vara ensam om, och därför tänkte jag nu lista några personliga tips på hur en förhoppningsvis kunde må lite bättre under vinterns sista månad!"

 

Adrienne delar med sig av må bra-tips. Läs dem här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.02.2017 kl. 15:09

Rikedom

 

"Vi kommer hem, tänder en brasa i salen och möblerar om lite grann. Tänder ljus, öppnar en flaska ryskt, billigt bubbel som blev kvar från vårt bröllop och vips har vi öppnat vår egen restaurang på hemmaplan. 

Den prunkande vändagsväxten, precis den sort jag önskat mig, som jag fått av mamma står ståtlig på bordet och telefonen plingar till då små gulliga hälsningar ramlar in från kompisar. Vi sitter kvar och pratar tills brasan brunnit ut och det enda som återstår är några glödande små träbitar. 

Det är vändag och våra konton ekar tomma, men jag känner mig ganska rik ändå. "

 

Miilo om rikedom.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.02.2017 kl. 15:06

Tre analyser och lite om att rädda världen

 

"Om att hälsa på varandra. Det första mötet med varandra, exempelvis på morgonen när vi kommer till skolan och möts upp betyder väldigt mycket mera än man tror, skulle jag nästan vilja påstå. Jag har märkt att med människor som jag tycker om, har lätt att vara med och som jag har positiva upplevelser med är det alls inte svårt att hälsa glatt på, det går ju faktiskt automatiskt. Och att dessa människor genuint ger samma glada gensvar ökar på den positiva känslan, och bidrar till en så att säga, positiv hälsa-på-varandra-cirkel."

 

Neutrala bokstavskombinationer om att hälsa på varandra och andra sätt att förändra världen på.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 17.02.2017 kl. 16:59

Kulturarbetarens eviga deltidsdilemma

 

"- du får en klumpsumma motsvarande cirka en knapp månadslön, men du jobbar många månader med projektet,

- du erbjuds "erfarenhet och goda kontakter" som ersättning för din insats,

- du jobbar frivilligt flera månader med ett projekt och som tack får du en kaffekopp eller motsvarande pryl,"

 

Miilo räknar upp alla problematiska punkter med att vara kulturproducent.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 17.02.2017 kl. 16:31

Solig och fri

 

"Nu är jag i Lyon, i Frankrike. Jag är voluntär i ett cafe-galleri. Jag lagar mat, städar, tänker på saker, skriver, ritar, skrattar. Lyon är en bra stad! Inte så stor och överväldigande som Paris, men ändå övermycket saker att se och göra. Jag har träffat så bra människor. Och just nu är jag i det tillståndet som jag känner igen mig själv bäst i - fri och solig. JINX."

 

Inga-Stina är i Lyon.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 16.02.2017 kl. 16:30

Veckans blogg

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson
Ålder: 27 år
Bor: Åbo
Gör: Studerar och äter

 

Hej Filosofias.ratata.fi! Du är rätt ny här men har ändå blivit aktiv väldigt snabbt. Hur hittade du till Ratata?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!