Ratatanytt

Ugnsrostad blomkål med puylinser

Nanó Wallenius
Publicerad 09.04.2017 kl. 19:03

Flickor och fisar

 

"En gammal bekant sa alltid att "flickor fiser inte". Flickor släpper inte ut luft. Flickor kakkar dessutom inte heller. Jag kunde inte förstå hur en människa hade en sån vrickad människoförståelse..? "

 

Filosofia om flickor och fisar.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 08.04.2017 kl. 19:01

Snart lägger jag väl min matta fast i hennes

 

"Jag har blivit överförtjust i en yogalärare. Jag har börjat gå på enbart pass som hon håller. Idag var jag nära att följa henne på instagram, men kunde inte. Hon kanske redan tycker att jag är sjuk som står och glor på henne under varje pass. Snart lägger jag väl min matta helt fast i hennes, eller varför inte ovanpå hennes matta? "

 

Anne har hittat en speciell yogalärare.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 08.04.2017 kl. 19:00

Zero Waste i Kimito

Nanó Wallenius
Publicerad 07.04.2017 kl. 17:05

Högläsning för vuxna

 

"Att högläsningen är superbra för barn och unga är det väl ingen som missat? Det utvecklar ordförrådet och stärker läsförståelsen, vilket alla skolämnen är beroende av. Har du missat detta så googla, finns tusen undersökningar, kolumner och reportage som framhäver vikten av högläsning för barn. Men idag skulle jag vilja slå ett slag för att också ägna sig åt högläsning som vuxen. För det är en så himla mysig grej hörrni, och det är fint att kunna dela en läsupplevelse i real tid."

 

Kulturvis om högläsning.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 07.04.2017 kl. 16:51

Veckans blogg - Ät Lingon

 

 

Namn: Niklas Gerkman
Ålder: 37
Gör: Fotograf
Bor: Botbygård i Östra Helsingfors

 

Hej Niklas, aka Ät Lingon! Du har hängt på Ratata ett tag men avslöjar kanske inte så mycket på din blogg, som i övrigt handlar om fotografi. Berätta lite mer om dig själv!

Jag har två pojkar, snart 5 och 2 år unga. Till familjen hör även min fru Camilla som ruvar på vårt tredje barn. Det utgör en god del av min fritid och till stunder av fotomotiv. Ibland blir bloggen en slags pappablogg, bilder på fruns växande mage och boysen upptåg ute i naturen får sin plats. Förutom att jag fotograferar folk och annat som jobb så skapar jag en del landskapbilder. Det sker i hemknutarna på cykelavstånd, med eller utan boysen med. På tal om cykel, är en inbiten cyklist som cyklar året runt. Ofta med släpvagnen med barn eller fotoutrustning med.

På det senaste har det varit lite kortare inlägg men i arkivet har jag råkat på mycket långa texter med insikter, ställningstaganden och andra historier.
 

 

Vad är historien bakom ditt bloggnamn Ät Lingon?


Det började då jag studerade i Mellersta Nylands Yrkesskola på kocklinjen. Med en kompis blev det att när vi skiljdes åt för dagen sa jag "ät lingon" istället för "mojn" eller nåt annat. Gillar lingon, äter det varje morgon i jogurten. Sen blev det som statemnet, som jag även tryckte på blusar åt mej, för att jag inte ville betala för en huppare med en stor text med adidas el motsvarande. Det kändes inte ok att betala för att gå omkring med en stor logo för ett multinationellt företag på bröstet. 

 

Vad är de senaste fotoprojekten du hållit på med? Jobbar du med något annat än fotografi?

Som bäst håller jag på med ett barnbok tillsammans med Pia (länk). Pia ritar bokens figurer på mina foton, kolla in en del av projektet på helsinkiharri.fi och #helsinkiharri på IG.
Boken handlar om Harri som vill komma med i den stora rekordboken och hur det går till. Boken borde bli klar i vår.

Eftersom jag har en lång erfarenhet från restaurangbranchen så lagar jag mat åt folk till deras fester eller andra tillfällen som kurser o liknande. Som att berätta hur god mat man kan laga utomhus på öppen eld, man behöver inte alltid käka korv. Kolla in aventyrskocken.blogspot.fi.
 

Hur hittade du till Ratata?

Det var för att min syster Lisa bloggar på ratata som jag hittade hit.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 06.04.2017 kl. 15:45

Tappa upp egen björksav!

Nanó Wallenius
Publicerad 05.04.2017 kl. 23:00

Svag tjej med rosa joggingskor

 

"En kille skrattade åt mitt könshår.

Min boss kallade mig svag för att jag är kvinna.

En kollega vägrade jobba med mig eftersom kvinnor är ostabila. (Och han fick som han ville.)

En vägrade ha sex med mig om jag inte dränkte mig i parfym och sminkande mig precis innan.

Jag blev påtvingad rosa joggingskor i butiken fastän de blå hade de egenskaper jag behövde för att kunna springa smärtfritt.

Och allt detta tyckte jag var okej. "

 

Läs mer på den nya bloggen skåpfeministen.

 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 05.04.2017 kl. 22:54

Instagramtajm

Nanó Wallenius
Publicerad 04.04.2017 kl. 20:57

Blomarrangemang

Nanó Wallenius
Publicerad 04.04.2017 kl. 20:54

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!