Ratatanytt

Ratata är hemma hos: HANNA / SYSTRAMI


Ett av praktikant-Julias större företaganden är 3 stycken Hemma hos-filmer med några av Ratata-bloggarna. Det första avsnittet handlar om Hanna, www.systrami.ratata.fi. Klicka på play och lämna gärna en kommentar om vad du tyckte!

Julia Degerth
Publicerad 21.05.2017 kl. 12:00

Den icke-perfekta listan

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?
 

Fyll i Ratatas nyaste lista och kommentera gärna här nedan med en länk till det inlägget!

Julia Degerth
Publicerad 20.05.2017 kl. 10:00

Lite mer från #ratatasbloggutmaning

Mer än två veckor sedan vi körde igång bloggutmaningen och vi är så glada att se att så många faktiskt vill blogga! Ni gör ett bra jobb, fortsätt!!! Här kommer ännu ett handplock inlägg från utmaningen. Kom ihåg att lägga till hashtaggen #ratatasbloggutmaning i rubriken eller tydligt någonstans i inlägget, så kan vi citera er mer! 

Ronja satsar stort!


"Senaste presenten du fått?

En cider i fredags på Trädgården. Har också nyligen fått ananasstrumpor av min kämppis som kanske mer känns som en present än alkohol kl. 02.30."

Louise är också aktiv!


"Mindre kaotiskt. Inflyttning. Minimalistiskt. Men sedan kommer sakerna. Som måste börja ordnas. Tål inte oreda."

Emma berättar om sig själv.


"All-time-favorite film?

La La Land! The Usual Suspects! Fight Club! Monty Python and the Holy Grail!! The Grand Budapest Hotel!! MEAN GIRLS!!! (jag kan fortsätta?)"

Nadja skriver också!


Ida bloggar aktivt!


Grön i Åbo-Julia bloggade ett Ett foto i timmen-inlägg (och tycker att ni skall göra likadant, läs mer här)

"Testa du också, det är jättesvårt att komma på hela 30 saker men det är värt det. Man kan börja på listan och fast magneta den på kylskåpsdörren, sedan fylla i efterhand som man kommer på flera saker. Men fuska inte med antalet, det blir inte samma utmaning då."

Eva Johanna kör en egen liten må bra-utmaning i #ratatasbloggutmaning.

 

Julia Degerth
Publicerad 19.05.2017 kl. 08:09

Vill inte vara vuxen idag

 

"Jag vill inte vara vuxen i dag. Jag vill inte ta ansvar, planera och veta bättre. Jag vill springa ifrån kosekvenserna och leka att de åkte upp i rök. Jag vill hitta 500 euro på marken och köpa skumpa och läppstift för pengarna. Inte vara vettig och fatta beslut."

 

Lina om att vara trött på vuxenlivet.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.05.2017 kl. 16:27

Sommartider

 

Liksom Kaneli har även Fia skrivit en sammanfattning med årets sommarplaner på sin blogg. Häng på och skriv en sammanfattning av sommarplanerna också på din blogg!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.05.2017 kl. 16:13

Ratata intervjuar Jarina Leskinen


Hej Jarina, vinnaren av "Årets fotoblogg" på den finlandssvenska blogg-galan i november 2016! Du skriver mycket om foto på din blogg och har fått en massa bra feedback på både ”fototips-fredag”-inläggen som på bilderna överlag. Varifrån kommer ditt fotointresse?

Hej! Mitt intresse för fotografering har funnits med så länge jag kan minnas. Jag vet inte exakt varifrån mitt intresse kommer, men jag har alltid varit en visuell person som både tycker om att skapa och att se på bilder. Jag började fotografera med en vanlig digikamera då jag var kring tolv år gammal och då var det coolaste jag visste macroeffekten på kameran. Till en början låg jag alltså mest på marken och fotograferade småkryp och blommor av alla slag.

År 2010 fick jag min första systemkamera och då ökade intresset för fotografering ganska fort. Jag läste redan på den tiden många svenska fotobloggar och den vägen lärde jag mig också att först börja fotografera halvmanuellt, för att sedan övergå till helt manuell fotografering. Det var då jag började inse att man själv kan skapa bilder och det är fortfarande lika fascinerande att se vad en kamera, ett objektiv och lite inställningar kan åstadkomma.


Sommaren närmar sig och bilderna på allas bloggar blir ännu härligare (tror vi i alla fall)! Vad tycker du att man skall tänka på när man fotograferar i starkt solljus?

Man tänker ju att alla bilder blir så fina på sommaren, men jag kan nästan tycka att sommaren är den tid på året då det är mest utmanande att få till fina bilder. Starkt solljus leder till hårda kontraster och mycket skuggor, vilket såklart kan vara fint, men… Om man verkligen vill ta bilder i fint sommarväder så skulle jag rekommendera följande:

  • Vänd motivet eller modellen bort från solen så att inte solen träffar motivet/modellen. Om man är vänd bortåt skapas det jämnare ljus och färger.
  • Finns det inga andra val än att fotografera i starkt solljus så se till att hela bilden får det starka ljuset över sig, annars kan en del partier bli underexponerade.
  • Sök dig till skuggiga platser, t.ex. i alléer, under träd eller bakom ett hus.
  • Fotografera på kvällen (eller morgonen) då solen inte är så stark. Då kan man få till ett riktigt fint motljus också!
  • Ett sommarväder är inte alltid soligt, utan det finns mulna dagar också. Ta vara på dem, för det är under de här dagarna som ljuset är allra bäst och jämnast.

Bäst ljus är det på morgonen och på kvällen. Vill man utmana sig själv kan man dessutom se till att ta bilder med vackert motljus, som uppstår då solen är längre ner på himlen. Det krävs övning, men för mig är motljus nästintill ett måste i mina sommarbilder. Finns inget bättre!


Modell inne i en buske eftersom kontrasterna från solen annars hade varit allt för starka


Starkt solljus på hela bilden


Jämnare ljus på kvällen

Eftersom skogen är en så skön och grön plats under sommaren, undrar vi också hur man lyckas då man fotar i skogen. Det kan vara svårt att skapa det djup man vill ha i bilden. Har du några tips?

Min stil då jag fotograferar är väldigt ljus, vilket betyder att jag helst undviker att ta bilder i en mörk skog. För att skapa ett djup i en bild brukar jag fotografera med ett ljusstarkt objektiv så att jag kan använda en stor bländare. Då blir enbart det som man vill fokusera på i fokus, medan resten runt omkring blir suddigt och ett djup bildas. Samtidigt blir inte bilden så platt heller, vilket är bra om man vill förmedla något lite extra. Testa också olika vinklar och att komponera bilden så att något är i förgrunden, t.ex. ett träd eller en person, så kanske bilden blir mer intressant.

 


Du fotograferar mycket porträttbilder. Har du någon bra tumregel för att lyckas med dem?

Porträttbilder är det jag fotograferar mest, så det är väl det jag känner att jag också hanterar bäst i fotoväg. För att lyckas med porträttbilder krävs det ett ljusstarkt objektiv och gärna ett objektiv som är mellan 50-100mm i brännvidd. Sedan krävs det givetvis bra ljus och en omgivning som är intressant, men ändå inte allt för stökig. Jag nämnde tidigare motljus, och när det kommer till porträtt vill jag väldigt gärna utnyttja solen och motljuset på bästa sätt.

Några porträtt-tips:
Fota porträtt under olika årstider 

Fota porträtt i olika ljus

Finare bakgrund vid porträttTack så mycket Jarina! Vi hoppas du också hinner fota mycket sommarbilder och undrar här som sista fråga vad du har för planer inför sommaren?

Tack själv! Det brukar faktiskt bli lite stressigt att hinna fotografera under sommaren, men visst blir det någon bild nu och då. I sommar kommer jag jobba på ett café i Hangö och samtidigt också springa på en och annan fotografering. Trevlig sommar till dig och er andra, och inte minst: trevliga fotostunder!


Bilderna är lånade från Jarinas blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
Publicerad 18.05.2017 kl. 07:00

TEASER - Hemma hos Ratata-bloggarna

 

Här får ni en en minuts teaser på vad ni kommer att få se här på framsidan inom en snar framtid...

Julia Degerth
Publicerad 17.05.2017 kl. 19:00

5 x saker att göra i 5 städer

Flera av Ratatas bloggare bor antingen i Åbo, Raseborg, Helsingfors, Jakobstad eller Vasa. Vi har diskuterat med dem om vad man kan göra i alla dessa städer och listat fem bra tips per stad! Hoppas ni gillar.

Åbo

Bilder: Julia Degerth

1. Puolalabacken - Otroligt vackra hus och häftigt konstmuseum som tornar upp sig över Salutorget! Passar bra både för lugn promenad och ordentlig kulturrunda.

2. Jakke jokilautta - När man tröttnat på en överfull Aussiebåt eller bara vill göra nåt lite annorlunda kan en tur längs med ån en sommarkväll vara riktigt mysigt.

3 Jazzklubben Monk - Lite skum vid första anblicken kanske men när en väl vågat sig in är det härligt retro stämning och väldigt cool musik som erbjuds. Och skumppa till billigt pris. ;)

4. Pub Niska - Åbos (och kanske världens) godaste pizzor, eller förlåt plåtbröd, i en av de mysigaste restaurangerna med utsikt över Aura Å. 

5. Åbo nattetid - När staden ligger tyst och i en stilla skymning medan en går hem längs de lugna gatorna när resten av staden sover. Himla fridfullt och skönt.

Tips av Adrienne.

 

Raseborg

 

 


Bilder: Emilia Nyberg

1. Ät gott - I Raseborgstrakten finns en massa pärlor då det kommer till matupplevelser. Gå till Café Gamla Stan i Ekenäs om du vill mumsa på traktens godaste chokladtårta och Köttkontrollen i Karis erbjuder närproducerad, högkvalitativ mat. Rekommenderar speciellt att gå dit och bruncha eller äta tapas i Meatbaren.

2. Upplev naturen - Vart du än går är naturen och naturupplevelser alltid nära. Packa en picnickorg och besök Pumpviken i Karis eller gå ut på Ramsholmen i Ekenäs, eller varför inte ändå ut till de gömda klipporna på Högholmen? Eller packa ner en kikare och termos och besök naturstigarna och fågeltornen vid Läppträsket.

3. Fynda på loppis - vig en dag åt en rejäl loppisrunda, här finns många fina fyndmöjligheter. Mina personliga favoriter är: Emmaus (Ekenäs), Raaseporin Suurkirppis (Horsbäck), Sineaaria (Karis), Bruksloppiset (Billnäs) och Loppis Trollet (Ekenäs). Om du har lite mer slantar i fickan är Patriks Möbel i Svartå och Talsi i Österby också mycket väl värt ett besök.

4. Gå på bio - Bio Pallas i Karis slår stora biokedjor med hästlängder. Perfekt lutning i salen och sköna bänkar (rekommenderar speciellt rad 5, eftersom bänkraden framför är extra låg) samt gullig personal som hämtar in popcorn i salen åt en ifall maskinen inte har poppat klart när filmen börjar.

5. Åk utanför ”centrum" - Utanför de centralaste delarna av Karis och Ekenäs finns en massa fina bruksmiljöer och byar att uppleva. Ta en liten roadtrip och besök slottsparken i Svartå, kör längs den ringlande vägen ner till Fagervik, ta en promenad genom Billnäs bruk och klättra upp på flaggberget för magnifik utsikt, strosa runt och gå på konstutställningar i det vackra Fiskars eller besök slottsruinerna i Snappertuna.

Tips av Miilo.

 

Helsingfors

Bilder: Julia Degerth

1. Kaffecentralen - De säljer kaffe, kaffemaskiner och har grymt skickliga baristor. Bra ställe att dricka gott kaffe på. Finns på Högbergsgatan och Fredriksgatan. Värt att kolla in.

2. Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken - De brukar ha intressanta utställningar och inne i Kabelfabriken finns ett café där man kan äta lunch eller ta en kaffe.

3. Turholmsparken på Degerö - Stället ligger lite avsides så det är inte så många som hittar hit. På våren och sommaren är parken full av vackra planteringar att beundra och stora gräsmattor att hänga på. För den som är intresserad av historia finns här också en hel hög gamla stenfötter och bevarad bebyggelse som påminner om svunna tider då Degerö främst var odlingsmark och sommarviste för Helsingfors borgare.

4. Sandvikshallen - Sjukt bra ställe att äta lunch på. Här finns något för de allra flesta.

Tips av Kaffepausen.

Jakobstad

Bilder: Elin Westerlund

1. Ett besök till Aspegrens trädgård - strosa omkring i trädgården och passa också på att hälsa på fåren! En kaffekopp smakar sedan bra i caféet som finns i trädgården.

2. En promenad i trähusdelen Skata - Skata är ett fint och mysigt område och är dessutom den enda delen av stan som är bevarad sedan hela stan brann på 1800-talet.

3. Skorpan - när du ändå befinner dig i Skata, besök café Skorpan, godare bullar och glassar får man leta efter!

4. Fäboda - ta med badkläder och handduk och gör en cykeltur (om du orkar) till Fäboda, ca 8 km från centrum. Det är dessutom ljuvligt att ligga på klipporna, blunda och höra vågornas skvalpande.

5. Konst och kultur - Det finns många utställningar, museer etc att besöka i Jakobstad (t.ex. Tobaksmagasinet och Campus Allegro)

Tips av Elin.

 

Vasa

 


Bilder: Lina Frisk

1. Utsikt över staden - hitta någon som bor i ett av de högsta husen i staden, t.ex. Rewell Center, och gå upp på taket för en bra utsikt över hela staden.

2. Ut till skogs - det finns många bra vandringsleder i Vasa. Packa ner grill- eller sojakorv i din Kånken och gå ut och se på den österbottniska naturen.

3. Jazz i källare - gå till Doo-Bop club och lyssna på jazz. Väldigt mysigt.

4. Nattmat - efter en lång natt när magen kurrar, är vårrullar på torget det enda rätta alternativet. 

5. Musikalisk vandring - besök alla de ställen Vasas flora och fauna sjunger om i sina briljanta låtar. Har du inte alltid undrat var pappersbron, Ollis, Wärtsiläs hamn och hörnet vid Sandögatan är?

Tips av Lina.

Julia Degerth
Publicerad 17.05.2017 kl. 10:00

Veckans instagrammare på Ratata

 

"Och vad händer nu då? Ja det som händer är POETRY PUB #4 med ingen mindre än Tisdagssällskapet och Hannele Mikaela Taivassalo. Det är vårens sista Poetry pub så jag tycker du ska komma om du befinner dig i trakten."

 

Hanna Sofia peppar inför Poetry Pub #4 håller även i trådarna på Ratatas instagram denna vecka!

 

Vill du också instagramma för Ratata? Skicka iväg ett mejl till nano@ratata.fi!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 17.05.2017 kl. 01:28

Veckans blogg: Hedenandis


Namn: Alexandra Harald
Ålder: Min ålder är som med så mycket annat föränderlig.
Jag går genom livet utan en fast ålder.
Bor: För tillfället hos mina föräldrar i huset vid skogsbrynet i Österbotten.
De senaste veckorna har jag också tillbringat en hel
del tid hos min moster. Hon bor på platsen där tiden står still.
Gör: Skapar, dansar, reflekterar, promenerar, scrollar
sociala medier samt kämpar mot kroniska smärtor
och depression som följd av dem.

 

1. Hej Alexandra! Din blogg heter Hedenandis. Vad betyder ordet och varifrån kommer det?

Hedenandis är ett dialektalt uttryck som jag tror att ursprungligen härstammar från Kronobytrakten (det är fritt att rätta mig om jag har fel). Översättningen till ren finlandssvenska blir något i stil med "Nå att det där...". Det är ett praktiskt sätt att dra ut början på en mening om man inte är helt redo att komma till själva saken. Jag led av barnstamning som yngre och tänker dessutom ganska långsamt. Det är ännu vanligt att jag fyller ut pinsamma pauser med tomma ord. Jag är mindre klumpig och mer bekväm med det skrivna språket, helt enkelt.

2. Hur länge har du bloggat och vilken var orsaken att du började?

Jag startade bloggen i februari, så jag är alldeles ny här på ratata. Orsaken till att jag började var nog längtan efter att få dela med mig av mina texter och längtan efter att känna mig sedd. Bloggen är också ett sätt sträcka mig utåt och framåt. De flesta av mina jämnåriga arbetar, studerar eller reser just nu. Själv gör jag inget av dem på grund av mitt fysiska tillstånd och bloggen är ett verktyg för att utvecklas och utmana mig själv på det sätt jag klarar av just nu. Sedan hoppas jag förstås att mina texter ska kunna hjälpa och styrka mina medmänniskor på ett eller annat sätt.

3. Du skriver långa reflektiva och viktiga texter. Vad är drivkraften i ditt skrivande?

Åh, vad glad jag blir av att mina texter uppskattas! Drivkraften är mest ett starkt behov. Jag måste skriva. Jag måste få sortera och konkretisera det som jag upplever, och i synnerhet det som känns mörkt och svårhanterat.

4. Med tanke på hur välformulerade dina texter är, kanske du läser ganska mycket också. Vilka är dina favoritböcker?

Helt rätt gissning! Mina föräldrar läste massor för mig och mina syskon då vi var små och jag är evigt tacksam till dem, för jag tror det var just där som mitt intresse för böcker tog sin början. Jag skulle säkert kunna hålla en hel föreläsning om mina favoritböcker- och författare, men jag ska försöka hålla det någorlunda kort.

Jag älskar Tove Janssons böcker. Alla muminböcker och alla hennes tecknade seriealbum har jag plöjt igenom gång på gång, och jag tycks inte tröttna. En favoritförfattare som däremot är en ganska nyfunnen är Douglas Adams. För några månader sedan då de fysiska smärtorna kändes ohanterbara sträckläste jag böckerna i serien Liftarens guide till galaxen. De gav mig den verklighetsflykt som jag så starkt behövde, och jag kan bara drömma om att använda språket och humorn på det sätt som han gör. De senaste veckorna har jag också läst en hel del poesi, något som jag tidigare inte gjort i särskilt stor utsträckning. För tillfället är det Edith Södergran och Eva Dahlgren som tilltalar mig mest.

Dessutom läser jag en del andlig litteratur eftersom jag är en av dem som råkat klampa in i Guds fanclub och stannat kvar där. Just nu läser jag Att älska livet mer än dess mening av Owe Wikström och Everybody’s normal till you get to know them av John Ortberg.

5. Vad har du för planer i sommar?

Fortsätta på samma sätt som jag gör nu. Bekämpa sjukdom, få tiden att gå och ta varje ta varje tillfälle att skratta i akt.

Läs Hedenandis blogg här.

Julia Degerth
Publicerad 16.05.2017 kl. 07:00

Kopiera, klistra in och fyll i Icke perfekta listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?

 

 


Kopiera, klistra in och fyll i Ratata-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Därför valde jag Ratata

Det bästa med Ratata

Mitt bästa Ratata-minne

Min favoritblogg på Ratata

Mitt favoritinlägg som jag själv skrivit på Ratata

Vad jag önskar av Ratata

Mitt mål med min blogg på Ratata

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

18 posterGrön i Åbo 
8 posterMalin 
7 posterarts and other drugs 
7 posterAdrienne 
7 posterPassligt 
7 posterLinda 
6 posterinte din Victoria 
5 posterBlommali 
5 posterAstrid Lindroos 
5 posterHedenandis 
5 posteremmadilemma 
4 posterEmma Kan 
4 postermiilos memoarer 
4 posterSpice It up 
4 posterFager Dam 
4 posterElin 
3 posterKaffepausen. 
3 posterLouise i ett nötpaket 
3 posterAnomalina 
3 poster GRÖN CYKLIST