Ratatanytt

Vintersnön

Nanó Wallenius
Publicerad 21.01.2017 kl. 21:17

Veckans blogg - Andas

 

 

 

namn: Jenny
ålder: 25
bor:  i Skövde som ligger
precis  mellan Vänern och Vättern
gör: Jobbar som fritidsledare (i Finland
kallat ungdomsledare) i kommunen.

 

Hej andas.ratata.fi! Din blogg är fylld med fint skrivna blogginlägg och reflektioner.  I din bloggprofil skriver du att du är sentimental. Berätta mer! Hur märks det på dig?

Jag tänker och saknar ofta tillbaka på tider som har varit. Speciellt dofter får det att hugga till i magen. Min sentimentalitet ger mycket inspiration till skrivandet, små korta fragment ur sådant som varit och sådant jag vill minnas.

 

Du bor i Skövde i Sverige var du jobbar som fritidsledare. Vad är de största skillnaderna mellan finlandssvenskar och rikssvenskar?

Det som jag märkt av är hur mycket "small talk" en gör här. Här pratar en oftast med busschaffören eller personen i ICA kassan. Oftast är det ganska ytligt men det är trevligare än att inte säga något alls, nuförtiden blir jag t.ex. glad när jag ser att det är en viss person som kör bussen för jag vet att jag blir bemött med ett leende och ett "hur har din dag varit".

I övrigt ser jag inte så stora skillnader, förutom svenskan som skiljer sig åt med vissa ord och fraser. Det är t.ex. inte helt klokt att kalla kanelbulle för örfil och fråga om någon vill ha en. (Fast är det finlandssvenskt ens?)

 

Hur är det att jobba i Sverige kontra Finland?

Jag har blivit mottagen på ett positivt sätt, atmosfären är överlag mer lättsam och fokus ligger på att lösa saker. Sedan tycker jag det ibland kan bli utmanande då det finns mer rädsla för konflikter här och många slipper gärna att ta itu med jobbiga situationer/diskussioner.

Jag tycker även det känns som att det är lättare att få jobb här eftersom personlighet och andra erfarenheter (förutom skola) tillgodoses!

 

Vad betyder skrivandet för dig?

Jag har ett komplicerat förhållande till skrivandet. Jag älskar att skriva men det kan gå sjukt långa perioder då jag inte får ner en rad och sedan plötsligt en kväll skriver jag sida upp och ner utan att ens tänka. Mest gillar jag att skriva korta uttdrag om relationer av olika slag. Även observationer och insikter ur mitt eller andras liv.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 20.01.2017 kl. 18:41

Ett minne blott

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:33

2hand

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:32

FODMAP-brunch

 

"Vi har tre dukningar, kl.10:00, 12:00 och 14:00. "Tyvärr" så är det redan fullbokat kl.12:00 och kl.14:00 men om någon är intresserad så finns det fortfarande plats kl.10:00! Först till kvarn maler."

 

Astrid ordnar med FODMAP-brunch i Helsingfors.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 18.01.2017 kl. 12:05

#getyourskinout

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:13

Födelsedagskväll

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:10

Feminism + pojkar/män

 

"Hej på er alla, hoppas ni fått en bra start på dagen! Nu är det så att jag behöver er hjälp med en grej. Jag ska i helgen vara med om att leda en workshop om feminism. I målgruppen finns främst pojkar och män och andra personer som vill veta eller vill diskutera varför och på vilket feminism är något som berör oss alla oavsett kön och varför den således också är en riktigt bra grej för killar och män (om ni tillåter mig vara riktigt binär en liten stund).

Vad tycker ni vi borde tala om?"

 

Kaffepausen efterlyser hjälp! In och brainstorma feminism och pojkar/män på hans blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 16.01.2017 kl. 14:05

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 15.01.2017 kl. 23:51

The Forbidden Fruit

 

"Personligen har det motsatt effekt. Ju mer mina vänner och familj gillar killen, ju mer drar jag mig undan. Det är som om mina känslor tvinar bort och det inte är lika spännande. Men om han inte godkänns av folket till 100% och taggarna kommer ut - då ökar mina känslor och attraktionen blir starkare. Varför är det så?"

 

Filosofia om att gilla den förbjudna frukten.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 13.01.2017 kl. 12:13

Veckans blogg

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

15 posterGrön i Åbo 
15 posterAdrienne 
13 posterAmme & Toffe 
9 posterBloggkoll 
8 postermiilos memoarer 
8 posterMalin 
8 posterLinda 
7 posterarts and other drugs 
6 posterFilosofia. 
6 posterbiffen 
6 posterAndas 
5 posterÄT LINGON! 
5 posterNicolina 
5 posterThereseMaria 
5 posterDemolition Man 
5 posterTraditionell konst & Nostalgi 
4 posterLaura  
4 posterLa Dolce Musica 
4 posterHemulen 
3 posterIhana ruokablogi