Ratatanytt

En fullvuxen purjo

Nanó Wallenius
Publicerad 13.01.2017 kl. 12:09

Feministisk porr

 

"På tal om fulkultur— saknar du porr var de inblandade parterna är jämställda och var den ejakulerande penisen inte är filmens klimax? Om svaret är ja, kan det vara tillfredsställande att söka sig till den feministiska porren. Feministisk porr inkluderar och fokuserar nämligen på allas njutning och inte enbart på den vita, heterosexuella mannens. Den feministiska porren förtjänar naturligtvis ett analytiskt inlägg och i väntan på detta tänkte jag att hen som har lust kan bekanta sig med länkarna nedan."

 

I väntan på en utlovad analys av feministisk porr kan du kolla in länkar till feministiska porr och artiklar om ämnet på Kulturvis.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 13.01.2017 kl. 12:05

De ultimata underkläderna

"Kan ni förstå att det tog mej 20 hela år innan jag upptäckte de ultimata underkläderna. 20 år gick jag runt och irriterade mej på kliande lappar, sömmar på fel ställen och kanter som skär in på HELT fel ställen."

 

Vad är de perfekta underkläderna enligt Lina? In på hennes blogg och läs!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 11.01.2017 kl. 23:30

Sätt jag kommer dö på

 

"Kvävas till döds av torrshampo

kvävas till döds av min parfym

storkna i mitt rågbröd

gå tankspritt ner i ett stup

gå in i en dörrkarm"

 

Hen som i höna delar med sig av sätt hen kanske kommer att dö på.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 11.01.2017 kl. 23:23

Växtharmoni

Nanó Wallenius
Publicerad 11.01.2017 kl. 22:40

Ratata ♥ Sandra Beijer

 

Onsdagen den 1 februari får Helsingfors besök av ingen mindre än bloggaren och författaren Sandra Beijer, aktuell med sin andra roman Allt som blir kvar. Ratata och KSF Media ordnar en föreläsning med henne i Amos Andersons konstmuseum från 17:30-19:30 med efterföljande frågestund. Kom och träffa Sandra och fira en inspirerande kväll med Ratata om bloggande, skrivande och författarskap! Träffen är öppen för alla och ett begränsat antal biljetter finns till salu.

Sandra Beijer skriver en av Sveriges största bloggar med över 170 000 besök i veckan. Hon är utbildad copywriter och författare till Det handlar om dig och Allt som blir kvar. Ratata passade på att ställa lite frågor som uppvärmning inför den stundande föreläsningen.

 

Vad gillar du mest att blogga om egentligen? Eller har det gått i perioder? Berätta!
Jag älskar att blogga. Det är den perfekta mixen av dagbok, fotoalbum och scrapbook. Jag får utlopp för mitt skrivande, mitt pysselbehov och mitt dokumenterande. Har bloggat sedan jag var 20 och har svårt att se ett liv utan den. Bloggen förändras allt eftersom hur jag mår och vad jag gör och det är det roligaste jobbat jag haft. Är glad typ varje dag över alla fina kommentarer och den plats Niotillfem är och har blivit.


Vilka är dina tydligaste bloggminnen?
Oj svår fråga. Alla de gånger mina bloggläsare har stöttat mig när jag inte mått så bra har betytt mycket för mig. Önskar att alla fick känna på att ha så mycket stöd från människor man aldrig träffat. När jag 2013 sa upp mig från mitt jobb för att satsa helt på bloggen och mitt skrivande var också stort.


I din podd "Beijers & Broströms bryderier" listade du nyligen ett par “bloggskandaler” genom din karriär som bloggare. Vad har du för tankar kring dessa? Är det möjligt att ens ha en blogg utan att av misstag trampa någon där ute på tårna?
I podden var det mest en rolig grej som Gustav ville prata om hehe. Inget som jag ser som en så stor grej egentligen. Har tack och lov rätt få bloggskandaler bakom mig, men det är nog ganska mycket för att jag inte tycker om att provocera. Under en period var bloggklimatet ganska kargt och det gick knappt att göra något utan att någon tog illa vid sig. Nu tycker jag snarare att det är motsatsen och att folks olikheter lyfts upp. Det fina med bloggandet tycker jag är att man får följa så många personligheter och människoliv. Suddas det ut försvinner nog bloggen som idé.

Hur länge har du haft författardrömmar?
Jag har tyckt om att skriva så länge jag kan minnas. Jag tror att de flesta som tycker om det bär nog på en och annan författardröm, men jag vågade aldrig riktigt drömma så pass stort att jag trodde det skulle bli av. Är väldigt glad att jag den där januaridagen 2012 bestämde mig för att prova ändå. Ett år senare blev manuset antaget och det är nog än idag det största som hänt mig!

Hur kändes det att ge ut roman nummer två i jämförelse med att ge ut roman nummer ett?
Det var betydligt svårare och mer ångestframkallat. I och med att den första romanen gick så bra och fick så fin kritik hade jag väldigt mycket skrivkramp i samband med andra boken. Jag kände aldrig att den dög. Till sist var det mitt förlag som sa att ”nu är den färdig, Sandra, nu ger vi ut den.” Jag hoppas att den tredje boken flyter på bättre och att jag har mer skriv-självförtroende i och med den.

Vad tror du om att många svenska bloggare ger ut olika slags böcker just nu?
Det är väl ganska naturligt att förlag uppvaktar människor med stora kanaler. För många bloggare blir en självbiografisk bok en naturlig förlängning och uppskattat av deras läsare.
Men i mitt fall ser jag det inte alls som att jag är en bloggare som ger ut en bok på det sättet. Jag har skrivit två romaner som är helt fristående från mitt bloggande. Mitt författarskap står på egna ben eftersom man inte behöver veta vem jag är för att läsa dem. Självklart hjälper det att jag har en stor kanal, men det är fortfarande en annan sak. Att bli ihoptussad med offentliga personer som ger ut självbiografiska böcker är ganska fel tycker jag. Vill inte låta hård eller så, men tycker det är olika grejer!


Vad tycker du om Youtube? Är det en självklar förlängning av bloggen eller är det någonting en bloggare fortfarande kan klara sig bra utan?
En vlogger och en bloggare är olika saker ser vi redan nu, tycker jag. Få personer bemästrar båda och just nu verkar båda kanalerna klara sig fint. Jag kommer blogga så länge det finns intresse för folk att läsa, men om vloggare helt tar över kommer jag inte finnas där. Jag gör mig inte alls lika bra i rörligt format och tycker inte att det är lika roligt heller. För mig är skrivandet och fotograferandet det intressanta. Jag kommer nog alltid jobba som skribent på ett eller annat sätt och just nu är det via författandet och bloggandet. Vi får se i vilka kanaler det blir i framtiden helt enkelt!

Vad tycker du om läsplattor och digitalisering av böcker?
Jag tycker alla sätt som bidrar till ökad läsning är underbart. Spelar väl ingen roll på vilket sätt man läser böcker, det fina är att man gör det.

Vilken är din favoritgenre inom litteratur egentligen? Vad läser du oftast?
Jag läser mycket ungdomslitteratur när jag är i en skrivande process för att jag tycker det är spännande att se hur andra gör. Annars läser jag oftast aktuella böcker för att jag läser mycket recensioner och blir nyfiken. Men i överlag är det uteslutande skönlitteratur. Gärna melankolisk sådan med en tonvikt på språket.

Har du gått någon form av skrivkurs? Har du några tankar om skrivkurser i allmänhet?
Nej, jag har inte gått någon skrivkurs men tycker det verkar väldigt drömmigt. Har inga planer på att gå någon just nu, men önskar att jag kanske hade vågat satsa på det lite mer som yngre istället för att hoppa på en utbildning direkt. Men det är lätt att vara efterklok. Och det gick ju bra ändå!

Berätta om dina skrivrutiner!
När jag är i en skrivande process brukar jag skriva runt tre timmar om dagen, tre dagar i veckan. Det blir då under förmiddagarna när mitt huvud är som klarast. Mer än så orkar jag inte, tycker det är ganska dränerande att få ihop böcker.

Hur börjar man skriva en bok? Vad var det svåraste under själva skrivprocessen enligt dig?
Det svåraste är väl egentligen att få ihop allt kan jag känna. Att det till slut blir en roman. Att skriva böcker är det svåraste jag gjort. Just nu är jag i research-fasen till min tredje bok och den är ganska behaglig. Jag samlar in information, överhör dialoger och skriver ner enstaka meningar och minnen. Fasar för perioden när jag ska tvingas få ihop det till en kapitel.. Samtidigt är skrivande det absolut viktigaste och största jag har i mitt liv.

 

När under dagen läser du böcker? Är det utspritt under dagen eller har du vissa fasta lässtunder?
Vissa dagar läser jag inte alls och andra dagar läser jag mycket. Det beror egentligen på hur spännande jag tycker boken är. Är den väldigt bra så läser jag både till frukosten och lunchen och på diverse färdmedel. Är den svårare att komma igenom brukar det oftast bara bli en stund på kvällen.

 

Vilka böcker planerar du att läsa inom kort?
Just nu har jag De Polyglotta Älskarna av Lina Wolff och Gul Utanpå av Patrik Lundberg väntandes på mig på mitt nattduksbord.

 

Evenemanget äger rum den 1 februari 2016 klockan 17:30-19:30 på Amos Andersons konstmuseum på Georgsgatan 27 i Helsingfors. Antalet biljetter är begränsat, först till kvarn gäller. Köp din biljett HÄR.

Facebookevenemanget hittas här. Frågor om evenemanget riktas till jenna(at)ratata.fi.

 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 09.01.2017 kl. 11:43

Hemlagat chaite

Nanó Wallenius
Publicerad 08.01.2017 kl. 13:28

Dealing with stress

Nanó Wallenius
Publicerad 08.01.2017 kl. 13:26

19 lite djupa tankar

Nanó Wallenius
Publicerad 08.01.2017 kl. 13:13

Veckans blogg - pepperminttoad.ratata.fi

 

 

Namn: Adrienne Carolina Ileana
Ålder: 22
Gör: Studerar, skriver och försöker
njuta av livet där emellan
Bor: I en trivsam tvåa i vackra Åbo 

 

Hej pepperminttoad.ratata.fi! Du läser genusvetenskap, journalistik och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi - vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

Jag har nog alltid drömt om att bli författare, i alla fall sedan jag var sju, men på grund av mängder beslutsångest genom åren har jag varit inne på olika spår innan jag äntligen hittade tillbaka till ”kallet”. Skrev för inte så länge sedan på min blogg att jag gärna skulle arbeta som ”kulturfeministisk skribent”, en titel jag själv myntat och som jag tänker mig att skulle innebära författarskap och frilansande men också eventuellt entreprenörskap med bloggande, kanske? Kulturkritik och feminism skulle i alla fall vara nyckelord i arbetet!

 

Hur började du blogga? Har du några för mål med din blogg?

Jag ville börja blogga i nästan fem år innan jag äntligen samlade mod och tog tag i saken. Vet inte exakt hur det gick till men en natt för drygt två år sedan skrev jag mitt första inlägg och här är jag ännu. 

Det skulle vara roligt att fortsätta utveckla skrivandet och utmana mig själv genom att vara mer kreativ och prova på nya saker genom just bloggandet. Jag har några flummiga idéer och visioner i mitt huvud men vi får väl se hur det går!

 

Berätta lite om din uppväxt! Varifrån är du och hur hamnade du i Åbo?

Jag är född i Korpo men uppvuxen på Kimitoön, så skärgården och småsamhällslivet har länge varit ganska dominerande runt om mig. I Åbo hamnade jag efter att ha kommit in för att studera samhällsvetenskaper vid ÅA genast efter studenten. Hade ingen aning om vad jag ville bli och än mindre vad studierna egentligen skulle gå ut på så efter bara några månader beslöt jag mig för att ta en funderingspaus och jobba lite istället. 

Under det där året hade jag dock snappat upp en del om feminism, började läsa på om rörelsen och blev mer och mer intresserad. Så när jag den våren förstrött läste om de olika huvudämnena vid universitetet fastnade jag vid genusvetenskapen eftersom jag såg tydliga likheter; genusvetenskap är ju trots allt ett resultat av feministisk politik. Jag minns att jag blev så himla ivrig för att det lät så otroligt spännande och att jag därför brast i gråt! Kunde knappt vänta med att få börja med grundkurserna samma höst och den här våren skriver jag äntligen min kandidatavhandling. Åbo har kommit att bli min favoritstad och jag trivs väldigt bra här. 

 

Vad är det bästa med att studera genusvetenskap? 

Det bästa är nog att det är så annorlunda i jämförelse med allt annat jag hittills läst. För varje seminarium och diskussion en deltar i, varje text, kurs och år en läser i ämnet så öppnas nya perspektiv ständigt upp. En kan hela tiden bli mera medveten om makt, hierarkier, sociala strukturer och betydelsen av intersektionalitet. Det är dessutom ett av få ämnen vid ett universitet där menstruation, kroppar, svarta kvinnor, transpersoner och mental hälsa ges utrymme att stå i centrum av undervisningen. Det är otroligt viktigt och aldrig tråkigt! 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 05.01.2017 kl. 13:57

Veckans blogg

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

15 posterGrön i Åbo 
15 posterAdrienne 
13 posterAmme & Toffe 
9 posterBloggkoll 
8 postermiilos memoarer 
8 posterMalin 
8 posterLinda 
7 posterarts and other drugs 
6 posterFilosofia. 
6 posterbiffen 
6 posterAndas 
5 posterÄT LINGON! 
5 posterNicolina 
5 posterThereseMaria 
5 posterDemolition Man 
5 posterTraditionell konst & Nostalgi 
4 posterLaura  
4 posterLa Dolce Musica 
4 posterHemulen 
3 posterIhana ruokablogi