Ratatanytt

Fastlagsbullens tid

Nanó Wallenius
Publicerad 10.02.2017 kl. 13:11

Vad händer då bekräftelsebehov och jantelag krockar?

 

"Och så dras man då mellan bekräftelsebehovet och jantelagen. Och vet ni var man hamnar då? Jo i en känsla av skam över två saker...

...att man inte vågar strunta i allt jantetjafs (verkligen, ska du aldrig dö jante?)

...att man behöver bekräftelsen.

Pinsamt hur många gånger jag hamnat i det limbot och hur många jag låtit jantelagen vinna. Och nuväl när jag påbörjat aktivt publicera här låter jag ändå den fortfarande vinna. För jag vågar inte skylta med att jag bloggar någonstans eller åt någon. Hur kommer man ur den här fällan sku ju nån klok typ kunna upplysa en vilsen millenial om? "

 

Tintin om att finnas till och bekräftas på nätet.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 10.02.2017 kl. 13:09

"Ungefär så som jag minns att leverpastej smakade"

 

"Minns när jag precis hade blivit vegan och fick höra att Tartex smakade som leverpastej. No no no. Det gör det inte. Men då lärde jag mig att det inte lönar sig att tänka att något skall smaka som kött. För då blir en bara besviken - HUR GOTT DET ÄN ÄR. För att en förväntade sig något helt annat. Istället tar jag an ny mat som något helt nytt och är öppen för vad som helst. Oftast är det supergott.

Pastejen från pastejköket kommer inte bli något vi har hemma jämt. Att göra eget pålägg av bönor/linser/ärtor - vad som - blir billigare och miljövänligare och minst lika gott om inte godare. Men kul och bra med allternativ till animalisk pastej i kyldisken."

 

Milla om den vegetariska leverpastejen hon saknat i sitt liv. Läs mera här.

 
Nanó Wallenius
Publicerad 09.02.2017 kl. 13:06

Finlandssvenskt teckenspråk

 

"Dock är det finlandssvenska teckenspråket ett eget språk och skiljer sig från det sverigesvenska. Till exempel används olika handalfabet och tecken (exempelvis tecknet "politik"). Ibland sker inlån från det sverigesvenska eller det finska teckenspråket men det är inte så vanligt.

Idag används det finlandssvenska teckenspråket av cirka 100 personer (huvudsakligen döva), vilket innebär att språket är allvarligt hotat och riskerar att dö ut om inget görs. Det finlandssvenska teckenspråket finns till och med på UNESCO:s lista över hotade språk i världen."

 

Elin om det finlandssvenska teckenspråket.

ps. Elin instagrammar även denna vecka för Ratata! Följ Ratata.fi på Instagram för exklusiva instagramveckor från våra bloggare.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 09.02.2017 kl. 13:00

På spaning efter Ratataiter

 

"Något som dock inte är svårt för mig är att drop some names on these blogs. För igår tog jag spontant del av Poetry Pub i Åbo! And let me tell you, på detta evenemang existerade det ett par Ratataiter. Jag idkar inte så hemskt aktivt umgänge med själva #ratatafamiljen och är lite som den där släktingen som gjort ett par dåliga livsval och som man helst inte pratar med på släktträffar. Men nu tänkte jag bara att darn it all to heck och tog mig dit (ensam, för den dagen då mina vänner intresserar sig för poesi blir jag en hamster). Under tillställningens lopp samtalade jag t.ex. med Lina, Kira, Hanna och den gamla Ratata reliken Fanny. Yup, jag känner ingen skam (heh) då det gäller namedropping."

 

Elias spottade RatataiterPoetry Pub i Åbo.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 08.02.2017 kl. 12:58

Februaripepp

 

"Januari alltså, ingen höjdarmånad va? Inte för mig i alla fall. Kanske inte för världen heller. Känns som att det är så mycket som är dystert, gråslaskigt och knäppt just nu. Jag har mest gömt mig under en filt och konsumerat lättsmält kultur (typ Ashton Kutcher-filmer med lyckliga slut och Harry Potter-böckerna för miljonte gången). Men kanske blir februari bättre? Kanske jag läser mer, ser mer, känner mer och kanske världen/vädret/livet lite skärper till sig?

Här kommer i alla fall saker jag ser fram emot under vårvintern, förutom tulpaner i massor förstås."

 

In på Kulturvis-bloggen för februaripepp!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 08.02.2017 kl. 12:53

Hjälpnissen

 

"Hallå där goda internauter! Jag vet inte om ni minns mig, eller den här bloggen, men en tid så brukade jag posta grafik och koder här, specifikt för bloggarna på ratata.fi. Det här var främst för ungefär fem, sex år sedan, innan Ratatas verktyg uppdaterades och lät en trixa med layouten lika mycket som dess efterträdare gör. I.o.m. den uppgraderingen bleknade såklart behovet av en sådan hjälpnisse och det är ju bara bra! Likväl, fortfarande leker jag ibland med tanken på att ta denna plats i bruk igen, och detta ska ett försök eller två återigen ges. Bonbon blir något annorlunda i utformning och innanmäte denna gång, men fortfarande en påse blandade karameller. Jag bjuder, så kom gärna förbi igen!"

 

Bonbon är tillbaka på Ratata!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 07.02.2017 kl. 12:49

Pimp my calendar

 

"Här är ett till litet knep jag plockade upp från Youtube - jag har skrivit ärenden som "gym" och "föra flaskor"  på små postits för att inte behöva skriva det om och om på mina dagliga to do-listor. Bara att plocka in lappen. Och så limmade jag upp lite washitejp för att ha koll på vilka jag skaffat hittills."

 

Helena tipsar om olika sätt varpå hon piffat upp sin kalender/anteckningsbok. 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 07.02.2017 kl. 12:44

Nu snackar vi SATC

 

"Serien börjar ha några år på nacken och ibland känns den nog äldre än vad den är. Carrie har ingen smartphone och appar som Tinder skulle vara helt revolutionerande för serien. 

Sen är det ju hela Mr. Big-dansen. Från och till, fram och tillbaka. Jag är inte speciellt förtjust i honom, i mina ögon har han douchebag-stämpel. Han är en sån som i dagens värld skulle skicka en dick pic mitt på natten (kanske - bara kanske - i fyllan). Och Carrie skulle fundera hela veckan "vad betyder det här?".

Jag ser framför mig hur SATC-kvinnorna sitter vid sitt brunchställe och analyserar bilden och funderar vad de skulle göra i Carries ställe. "

 

Emma skriver om hur tv-serien Sex and the city skulle se ut idag.

 
Nanó Wallenius
Publicerad 07.02.2017 kl. 12:40

Veckans blogg

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson
Ålder: 27 år
Bor: Åbo
Gör: Studerar och äter

 

Hej Filosofias.ratata.fi! Du är rätt ny här men har ändå blivit aktiv väldigt snabbt. Hur hittade du till Ratata?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!