Ratatanytt

Åtta månader senare

 

"Utom att det är helt annorlunda såklart, och att vår lägenhet aldrig är städad och att vi alltid har disk (diskmaskin i nästa lägenhet är ett måste!!). Och så får vi umgås med världens finaste person, som också är lite jobbig ibland när vi bara vill sova lite men han har hur mycket energi som helst. Alltså, livet blir ju aldrig detsamma igen men det är inte heller meningen. Det är så fantastiskt så här."

 

Carolina om livet med en baby.

 
Nanó Wallenius
Publicerad 06.02.2017 kl. 11:38

Marängtårtshus i Helsingfors

 

"Ingen missade väl att Sandra Beijer var till Helsingfors och höll en föreläsning i onsdags? Det finns ju typ ingen mörkhårig finlandssvensk bloggerska med pannlugg som inte var på plats och tog en selfie med Sandra."

 

Bloggkoll om att Sandra Beijer var i Helsingfors.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 06.02.2017 kl. 11:35

Januaridimma

 

"Vad hjälper mot existensiell ångest och januaridimma? Ett varmt bad och en film kanske? yes please."

 

Visdom à la Kaneli.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 06.02.2017 kl. 11:31

Veckans blogg - Elin

 

 

 

namn: Elin Westerlund
ålder: 19
gör: Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet
och finlandssvenskt teckenspråk vid Humak
bor: Helsingfors

 

Hej Elinss.ratata.fi! Du har en välskriven blogg med intressanta inlägg om t.ex. hur det var att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning, om tvåspråkighet och om vaccinets vara eller icke vara. Har du alltid känt ett behov av att skriva om saker som väcker intresse eller känslor hos människor?

Jag vill skriva om sådant, som jag upplever är viktigt. Det kan till exempel handla om något som är aktuellt i samhällsdebatten, något personligt eller något annat. Jag skriver också för att jag tycker om att skriva, även om jag ibland mitt i skrivprocessen avskyr mina texter.

 

Du skriver att du studerar teckenspråk vid sidan av statskunskap. Berätta lite om tanken bakom kombinationen av dina studier!

Det var egentligen en slump att jag också började studera teckenspråk. Några veckor efter att jag skrev inträdesprovet till uni såg jag på Facebook att Humak ordnar en utbildning i teckenspråk. Tänkte att jag hade inget att förlora på att söka dit, och jag blev också antagen. Teckenspråk är också mitt modersmål och jag tycker det är väldigt intressant att få fördjupa mig i det och lära mig mera om språket.

 

Vad innebär egentligen finlandssvenskt teckenspråk?

På samma sätt som att det finns olika talade språk i världen finns det också olika tecknade språk. I Finland har vi två teckenspråk, finskt teckenspråk och finlandssvenskt teckenspråk. Det finlandssvenska teckenspråket används huvudsakligen av finlandssvenskar och språkanvändarna är cirka 100. Nuförtiden finns det finlandssvenska teckenspråket på UNESCO:s lista över hotade teckenspråk i världen eftersom språkanvändarna är få.

 

Sist men inte minst - hur är livet som österbottning i Helsingfors? Några fördelar eller nackdelar?

Livet i Helsingfors är rätt bra, även om det i början var en liten chock att bo i en större stad. Fördelarna med att bo i Helsingfors är att all service finns i närheten och man kan vara mera anonym än i en liten stad. Dessutom finns det mera att se och göra i Helsingfors. Nackdelarna är att det är löjligt dyrt att bo och leva i Helsingfors och det tar också tid ifall man ska någonstans med spårvagn eller buss.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 04.02.2017 kl. 13:03

Ratata ♥ Sandra Beijer

bild - Miilo

 

Biljetterna till tisdagens evenemang med Sandra Beijer gick åt som smör i solsken och flera har bloggat om föreläsningen. Sandra berättade om sina böcker, hennes väg från copywriter till författare och dessutom delade hon med sig av sina bästa skrivtips. Hem gick alla med en goodiebag innehållande en tygpåse från Marimekko, Tove Janssons Bildhuggarens dotter och en handkräm från Dermoshop. Och med en hel massa skrivpepp!

 Har du också skrivit om evenemanget eller vill du att vi ordnar liknande evenemang i framtiden? Lämna en kommentar med feedback och inspiration i detta inlägg 

 

Läs om vad andra skrivit om evenemanget:
 

Sandra Beijer - 8 timmar i Helsingfors.

Miilo - Helsingforshäng & Sandra Beijer

Jenna - när Sandra Beijer kom till stan.

Fager Dam - Jag träffade Sandra Beijer!

Kugge - Sandra Beijer

Emmelemzi - Selfie with Sandra Beijer!

 


bild - Miilo

 

Nanó Wallenius
Publicerad 03.02.2017 kl. 11:13

Århundradets bokklubb

Nanó Wallenius
Publicerad 01.02.2017 kl. 14:27

Shopping är mord?

 

"En arbetare i en klädfabrik, Shima, som intervjuades i dokumentären sa: "Jag anser att dessa kläder produceras av vårt blod"... Och det är så det är:

Shopping är inte feminism... Shopping är mord!

Utan billig, kvinnlig arbetskraft skulle inte företag såsom H&M, Zara, Forever 21, etc, etc, göra de vinster de gör idag. Året efter den enorma byggkollapsen i Dhaka gjorde modeindustrin ett rekordår. Tror ni några av pengarna gick till de kvinnliga arbetarna? Nej, såklart inte."

 

Jasmine har skrivit om klädindustrin. Vad är din åsikt om shopping?

 

Nanó Wallenius
Publicerad 01.02.2017 kl. 14:25

Frågestund

Nanó Wallenius
Publicerad 01.02.2017 kl. 14:22

De fyra typerna på tinder

 

"I likhet med många andra unga i min ålder har jag också Tinder. Dock ser jag det som något roligt tidsfördriv och inget seriöst. Det är rätt trevligt att se bilder på snyggingar och kanske svepa höger. I och med att jag svept både höger och vänster ett tag, har jag upptäckt att det finns fyra olika typer av människor på Tinder (generellt sett)."

 

Elin om de fyra typerna på tinder.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.01.2017 kl. 19:26

Vintertigrar

 

Bild från Lina.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.01.2017 kl. 19:24

Veckans blogg

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson
Ålder: 27 år
Bor: Åbo
Gör: Studerar och äter

 

Hej Filosofias.ratata.fi! Du är rätt ny här men har ändå blivit aktiv väldigt snabbt. Hur hittade du till Ratata?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!