Ratatanytt

Helsingfors centrums nya bibliotek

 

"Naturligtvis är det en massa finlandssvenskar som dragit vagnlass med ärtor i näsan för att biblioteket bara ska ha ett finskspråkigt namn och det kanske är rätt och riktigt, men det är också att rejält missa kärnan i problemet; att det namn juryn vaskat fram bland över 2000 förslag är riktigt riktigt riktigt dåligt."

 

Vad är det nya namnet på biblioteket som Kaffepausen skriver om? Läs mer på hans blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 04.01.2017 kl. 13:07

Årets tio mest lästa inlägg - så här gör du!

 

Miilo har listat sin bloggs 10 mest lästa inlägg år 2016!

 

Vill du också kolla in vilka inlägg som var dina mest lästa under föregående år? Här är instruktionerna:

 

1. Logga in på din Google Analytics.

2. Klicka på "beteende" och sedan på "översikt" i vänstra sidospalten.

3. Välj tidsperioden 1 jan. 2016 - 31 dec. 2016 uppe i högra hörnet.

4. Klicka på "visa hela rapporten" under listan med alla länkar.

5. Utöka antalet rader från 10 till 25 och börja kopiera in slutet av länkarna efter din bloggadress, en efter en. Sammanställ din egen lista och tadaa - nu vet du vilka inlägg som är årets mest lästa på just din blogg!

 

(observera att vissa länkar går till samma inlägg eller till sidor på bloggen som inte är inläggssidor - du kan alltså sålla bort av länkarna eller kombinera de som går till samma inlägg och därmed få en mer realistisk överblick av dina mest lästa inlägg)

 

Happy blogging!

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 04.01.2017 kl. 13:32

2017 - om jag är snäll mot dig är du snäll mot mig då?

 

"Ha mindre prestationsångest och sänka prestationskraven. I höstas blev jag helt knäckt av ett lågt vitsord, typiskt duktig flicka-syndrom, men så ska det ju inte vara. Jag vill inte ha det så. Tänker speciellt med gradun som jag ska börja skriva, det kommer inte bli bra om jag går runt och har ångest."

 

Louise om snälla nyårslöften.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 03.01.2017 kl. 14:16

Neristan

 

"Neristans julkalender sparades till en av helgens höjdpunkter. Tycker att det är en väldigt söt tradition. Det är kul att se dekorerade fönster i Karlebys fina gamla stan. I Helsingfors har jag aldrig hört om en sådan tradition, vilket överraskade mig positivt. Precis som med alla andra julkalendrar så kan jag inte ta en lucka åt gången utan tar alla på en gång. När jag var liten åt jag hela julkalendern så fort som jag fick den och då fick man direkt ett skakande huvud. "

 

Amira om Neristan i Karleby.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 03.01.2017 kl. 13:08

Trött på att vara för ung

 

"Det som jag är mest trött på är att så många människor verkligen innerst inne tror så starkt på att bara för att man är ung så har man A) ingen livserfarenhet, B) ingen kompetens överhuvudtaget och C) att man inte vet något.

Ja okej, jag har inte samma livserfarenhet som en 50-åring men ta mig fan det betyder ändå inte att jag inte skulle ha NÅGON livserfarenhet alls. "

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad 03.01.2017 kl. 13:05

Daniela söker tre bloggare födda 1996

 

"När man plötsligt kommer på en idé som man tycker är super och vill förverkliga den. Så jag fick en super bra ide riktigt just. Och min idé är att 3 bloggare plus jag, som är födda 1996 skulle driva en gemensam blogg här på ratata.fi. Ett sånt bloggprojekt för 2017. Vi skulle skriva om våra tankar, vad vi brinner för, och vardagssaker. "

 

Läs mera om Danielas idé här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 03.01.2017 kl. 13:03

Healing Bones

Nanó Wallenius
Publicerad 02.01.2017 kl. 16:02

När panikångesten kommer

 

"Hmm, jag får inte sömn. Vad jobbigt. Pust. Andas. Varför får jag inte sömn? Vad är det som stör mig? Pust. Andas. Okej vi försöker räkna upp vad det är som stör mig så kanske jag kan somna sedan. 1. Min puls är hög och har varit det i några timmar redan. 2. Jag känner mig andfådd och det känns som att jag inte får tillräckligt med syre fast vi sover med öppet fönster inatt 3. Jag kallsvettas 4. Jag kan inte ligga stilla en sekund 5. Jag har ångest och det kryper i skinnet....eeeeh, ganska likt symptomerna för panikångest nu när jag tänker efter. Ja just det, JAG HAR ju panikångest. Stig upp och ta din medicin, din idiot."

 

Linda om tankarna som far genom huvudet när man genomgår en panikångestattack.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 02.01.2017 kl. 15:46

Bokåret 2016

 

"Jag inledde bokåret med Hunger Games, och skrev att jag vill läsa mer mainstream-litteratur det här året och inte vara litteratursnobb. Det gick så där. Mina läsval styrs förutom av feeling ofta av jobb eller eget skönlitterärt skrivande. Pga jobb kommer jag läsa en hel del finlandssvensk litteratur även i fortsättningen. För att avsluta litteraturåret ska jag göra som Sandra Beijer och sammanfatta böckerna i en topplista, men jag tänker bara lyfta upp 10 verk. På min topplista hittar vi mina personliga favoriter, böcker som kändes extra starkt för just mig."

 

Hanna Sofia om bokåret 2016.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 02.01.2017 kl. 15:27

Det nya året kan bli ditt bästa någonsin

 

"Vilken är den röda tråden i ditt livs bok?

Kanske du ännu inte har hittat den? Eller vill skifta till en ny? Planerar du att infria dina nyårslöften så fort du vaknar på nyårsdagens morgon, kasta dig ur sängen och ropa ”hej” till ditt nya jag? Rensa ur skåpen på allt kvarvarande julgodis och ila iväg till gymmet så dammet yr?

Grattis i så fall! Du har format de första meningarna på det annars ännu oskrivna kapitlet. Men stanna inte där utan fortsätt spinna vidare på handlingen. Tänk stort! Våga skapa förutsättningarna för att detta blir året som går till historien. Fundera vad som krävs för att just det här avsnittet ska ha en röd tråd - en meningsfull sådan - och driva innehållet framåt. Föra DITT LIV framåt."

 

Amy om hur du kan forma ditt nya år i rätt riktning.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 01.01.2017 kl. 14:43

Veckans blogg

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

15 posterGrön i Åbo 
15 posterAdrienne 
13 posterAmme & Toffe 
9 posterBloggkoll 
8 postermiilos memoarer 
8 posterMalin 
8 posterLinda 
7 posterarts and other drugs 
6 posterFilosofia. 
6 posterbiffen 
6 posterAndas 
5 posterÄT LINGON! 
5 posterNicolina 
5 posterThereseMaria 
5 posterDemolition Man 
5 posterTraditionell konst & Nostalgi 
4 posterLaura  
4 posterLa Dolce Musica 
4 posterHemulen 
3 posterIhana ruokablogi