Ratatanytt

Jag är en kopiös citronkonsument.

 

"I del två i följetongen om ett blad, vaknar jag en solig morgon och beskär mitt nyinförskaffade citronträd. Det är som att ta livet av sina älsklingar, ett myntat uttryck i skapande cirklar. Jag har en sekatör för ändamålet. Utsikten är bedårande. Isen är en akvarell i rosa, blått, vitt och grått. Jag är lycklig och jag beskär mitt citronträd. Jag knipsar av frukterna. De är gula och tunga och hänger kvar för att locka köpare. För att locka mig. Jag är en kopiös citronkonsument. "

 

Makaronimamman om livet som citronkonsument.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.03.2017 kl. 18:03

"Here at Nasa we all pee the same color"

 

"Filmen porträtterar Katherine Goyle, Dorothy Vaughan och Mary Jackson, spelade av Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe, och deras insatser inom NASA för att skicka upp den första amerikanen i omloppsbana runt jorden. Vi får se hur Dorothy lär sig, och de hon är förman för, att programmera den nya datorn som NASA införskaffat – allt för att inte bli sparkade den dagen en maskin kan ta över deras jobb som räknare. Marys kamp för att bli ingenjör, som går från arbetsplatsen via domstolen till skolan, belyser vilken bedrift det var och hur mycket kämpaglöd det måste ha krävts för att nå dit hon ville. Hidden Figures fokuserar mest på Katherines del av historien, och berättar utförligt om hennes matematiska genombrott som gjorde rymdfärden möjlig."

 

Kulturvis om Hidden Figures.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.03.2017 kl. 17:59

Ett hommage

Nanó Wallenius
Publicerad 18.03.2017 kl. 17:57

Våriga steg

Nanó Wallenius
Publicerad 18.03.2017 kl. 17:56

Stark kvinna

 

"Denna video dök upp i min Facebook feed en dag. Hade inte tid att se den just då så jag sparade den för att den verkade intressant. Igår gick jag igenom vad jag sparat, och kollade på videon ovan (klicka på länken om ni vill se). Herregud vilken stark och inspirerande kvinna! Alicia är en kvinnlig boxare som säger att hon alltid varit "stor" och även fått höra det. Ändå älskar hon sin kropp och ger fan i vad andra tycker. "Vaför gör muskler mig mindre feminin?" säger hon. Nej just det, det gör det inte. Det är bara det att samhället fått oss att tro att det bara finns en "rätt" kroppstyp. Denna kvinna är den mest inspirerande jag stött på, på länge."

 

Linda har hittat en ny favorit.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 17.03.2017 kl. 17:45

Vi måste börja tala om utbildning

 

"Av all den forskning jag redan hunnit göra med så verkar det vara ganska klart att risken för att kring hälften av alla våra jobb inom de närmaste 10, 20 åren kommer att automatiseras (notera ordet "risk", men var inte för naiv heller). Det här är ett otroligt stort problem, men jag tänkte i det här inlägget bara snabbt fokusera på våra barn och ungdomar som går i skolan idag och som funderar på "vad de ska bli då de blir stora" samt vad de ska utbilda sig till."

 

Jasmine vill prata om utbildning och jobb.

 

 

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad 17.03.2017 kl. 18:43

En nybörjares tankar om privatekonomi och investering

 

"Det är först nyligen jag fått upp ögonen för ett annat slags sparande än att flytta över pengar på sparkontot. Jag är ny och grön inom finansvärlden, men har beslutat mig för att så småningom lära mig mera och börja investera pengar i aktier och fonder. Hittills har jag inte hunnit investera mycket och jag hade heller inget stort kapital när jag började - men tids nog hoppas jag att slantarna ska växa till sig!"

 

Investina om sitt sparande.

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad 16.03.2017 kl. 17:41

Varför jag bloggar om mat

 

"Jag har alltid varit intresserad av mat, trots det så har jag ändå inte alltid varit så aktiv i köket. En helt del ristorante pizzor och fiskpinnar har sjunkit ner under de dagarna som jag inte har haft tid eller ork att börja tillreda något.

Förra sommaren var jag tvungen att reda ut varför jag hade såna magproblem. Tydligen hade jag IBS och jag skrev ett blogginlägg om det. Jag var aboslut lätt deprimerad eftersom att jag plötsligt var tvungen att vända om på mina matvanor och för första gången någonsin så skulle jag gå på en diet. För första gången var jag tvungen att aktivt tänka på vad jag stoppar i mig, när jag äter och hur jag äter."

 

Astrid om varför hon bloggar om mat.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 16.03.2017 kl. 17:34

5 dl durumvetemjöl och 4 ekologiska ägg

Nanó Wallenius
Publicerad 15.03.2017 kl. 16:32

En parentes

 
"En parentes.
Ett mellanslag, bam och det är dags för nästa ord.
Nästa tanke?
Vi träffades genom ödet, eller kanske inte.
Tror men tror inte."
 
 
 
Nanó Wallenius
Publicerad 15.03.2017 kl. 16:26

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!