Veckans blogg - bergochdalvana.ratata.fi

12.02.2016 kl. 12:26

 

 

Namn: Frida Svarvar
Ålder: 21
Gör: Studerar litteraturvetenskap
och journalistik vid ÅA
Bor: Åbo
 

 

Hej bergochdalvana.ratata.fi! Du skriver fint och vi är nyfikna på personen bakom texterna! Berätta något om dig själv som vi inte vet.

Hej hej, och tack så mycket! Okej, var ska jag börja. Jag är väldigt planerande av mig, exempelvis när jag och mina vänner styr upp planer för helgen vill jag ofta veta exakt när vi ska träffas, var, om det finns chans att vi går ut och allt sådant. Att inte veta gör mig helt enkelt osäker, vilket sen gör mig stressad och så fortsätter det bara. Jag har en tendens att vara 100% säker på att jag tappat bort något viktigt, för att sedan hitta det nästa dag någonstans i min lägenhet. Jag är rädd för fåglar, och Gilmore Girls kommer antagligen alltid vara min favoritserie. Fastän jag bara skulle bli fem minuter sen meddelar jag (nästan) alltid personen jag ska träffa, eftersom jag tycker det är väldigt respeklöst att komma sent. Min syn är löjligt dålig, jag älskar prosecco och är ett inbitet Håkan H fan. Har alltid varit intresserad av mode, ett intresse som jag delar med finalina.ratata.fi. Hon peppar mig alltid till att jag ska ha på mig det jag vill, och strunta i om andra tycker det är fult. Jag biter på naglarna. Jag och min mamma pratar i telefon nästan varje dag, hon är en av mina bästa vänner. 

Vad fick dig att börja studera just litteraturvetenskap?

Jag började studera littvet för att det bara kändes så rätt, och jag ville flytta till Åbo. Jag har alltid älskat att läsa, och med tiden började jag tycka att det också var roligt att skriva. Dessutom tyckte jag om tanken att inte studera sig fram till en yrkestitel, fast det nu mest känns skrämmande. Från och till sedan jag gick i högstadiet har jag velat bli journalist, och därför tänkte jag att istället för att börja studera till journalist så väljer jag något som är en bra grund för medieyrken.

Vilka bloggar läser du? Vilka element får dig att följa en annan blogg?

Jag har blivit allt sämre på att läsa bloggar, dock finns det några bloggar jag ännu följer troget. Jag läser mina vänners bloggar eftersom jag alltid blir så inspirerad av hur otroligt starka, modiga och begåvade de är. Deras bloggar finns länkade på min blogg, så gå dit och kika! Jag har följt Flora sedan hon började blogga, och som alla andra läser jag också niotillfem. Mitt bloggföljande går ganska mycket ihop med hur aktiv jag själv är, om jag uppdaterar ofta så läser jag mycket också. Här på ratata läser jag flera bloggar ganska sporadiskt, men de som jag är mest inne på är nog IdasJulias och Nanós.

Jag dras ofta till bloggar med vackra formuleringar, olika tips på musik, film och saker en borde prova på. Om det finns debattinlägg eller något samhällskritiskt läser jag det helt säkert. Det är också en av orsakerna varför jag gillar ratata så mycket, för det finns alltid något supersmart inlägg som någon skrivit att läsa.

Vad tänker du på när du skriver dina textfragment på bloggen? Skriver du mycket annat utöver det? Berätta!

För mig är skrivandet terapi. När jag känner för mycket, eller för lite, eller vet inte vad jag känner så skriver jag. Att skriva har alltid hjälpt mig att processa saker som hänt mig, eller människor i min närhet. Det är så jag reder ut känslokaoset. De texter jag publicerar på bloggen kan handla om något som hänt mig själv, mina vänner eller bara någon jag läst om. Jag är nästan för ostrukturerad när det gäller att skriva. När jag får någon idé eller tanke så skriver jag bara. Det är inte så mycket mer avancerat än så. Dock är det en helt annan sak om jag publicerar det eller inte.

I mina förra blogg vågade jag skriva mycket mer öppet, för där var jag mer anonym. Jag skriver varje dag, antingen i telefonen, på datorn, ett häfte eller bara på någon lapp jag hittar. Men det är sällan jag vågar publicera något. Jag tänker alltid för mycket på vad andra ska tänka, att alla ska tro att jag = Frida och att alla ska dra sina egna slutsatser om vad det handlar om. Därför är mitt bloggande ganska sporadiskt, för när jag ska blogga om något som känns så måste jag bara skriva och sen publicera. Annars hinner jag ångra mig.

Jag försöker verkligen komma ur den här onda cirkeln med prestationskrav och att bry sig alldeles för mycket om vad andra ska tänka, men det är ganska svårt när jag varit insnörad där väldigt länge. För det är ju faktiskt ingen skillnad vad andra tänker, bloggen är ju min plats. Min kreativa fristad.
 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Intervju med Arvid Mörne-vinnaren Mathilda Larsson

Jag var helt i chock. Jag började gråta. Jag ringde till mamma och kunde inte alls förstå vad som hade hänt." Så beskriver Mathilda Larsson känslorna efter att ett mejl damp ner i inkorgen i april och titulerade henne som vinnare i Arvid Mörne-tävlingen 2019. Saga träffade henne för att prata mer om skrivande och vad som händer efter tävlingen.

Läs hela intervjun på Århundradets bokklubbs blogg.

24.05.2019 kl. 12:06

Morsdag

24.05.2019 kl. 12:03

Duktighetens kilopris

Jag har ett konstigt förhållande till duktighet. Jag känner mig duktig när jag äter sallad istället för chips till middag. Jag känner mig duktig när jag skriver uppsats istället för att ligga i sängen och scrolla instagram. Jag känner mig duktig när jag vågar vara social, fast den rädslan har tunnats ut under åren och numera visar sig bara ibland. Så duktigheten finns i vardagen, liksom. Den är en ständigt närvarande måttstock där antal kilogram duktighet på kvällen bestämmer huruvida jag ska få känna mig bra över dagen som varit. Om jag får tillåtelse att känna mig bra över mig själv. Om jag är värdig.

 

Om duktighet på den nya Ratatabloggen Tofflor.

24.05.2019 kl. 12:02