Veckans blogg - systrami.ratata.fi

01.03.2016 kl. 18:28

 

Namn: Hanna Ylöstalo
Ålder: 23
Bor: Åbo
Gör: Studerar litteraturvetenskap
och skriver

 

Hej systrami.ratata.fi! Du bloggar bland annat om kultur och läsning. Hur kom böckerna in i ditt liv?

Högläsning innan läggdags var bland det bästa då jag var liten. Jag tillrättavisade pappa med "läs ordentligt!" då han spexade med rösten eller försökte ändra på historien (för jag visste ju hur det skulle gå), och bad ofta mamma berätta en saga som hon själv hittat på. Den sociala aspekten är viktig för mig, jag tycker om att prata om böcker och att dela berättelser. Mitt bokintresse är också tätt sammanlänkat med mitt skrivintresse, de ger liksom syre åt varann.

 

Vilka är de tre bästa böckerna du någonsin läst?

Världens svåraste fråga? Jag säger Surfacing av Margaret Atwood, The Secret History av Donna Tartt och Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Och Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K. Rowling. Det blev fyra, förlåt!

 

Vilken är den mest otippade boken du faktiskt gillat?

Tre stycken otippade är En clowns åsikter av Heinrich Böll, Människan som skalv av Christer Kihlman och Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.

 

Hur länge har du skrivit och hur har det förändrats genom åren? Berätta.

Jag älskade då vi fick skriva sagor i dagis och i skolan. Mitt första mästerverk heter Sagan om prinsesa och spöke. Jag skrev dagbok, fanfiction påhogwarts.nu, blödiga kärleksdikter på rim (?!) och tankeströmmar till en blogg. På gymnasiet gjorde jag några seriösa försök men hade mest ont i hjärtat för att jag ville skriva men inte kände mig tillräckligt duktig. Hösten 2013 började jag skrivkurs i Åbo och bestämde mig samtidigt för att skriva dikter till Arvid Mörne. Då jag belönades med pris i tävlingen fick mitt självförtroende en ordentlig boost. Jag gör hela tiden skrivandet till en större del av min vardag och jag har fina skrivande vänner att sporra och att bli sporrad av. Idag läser jag på scen, skriver noveller och går kursen Litterärt skapande VII.

Nanó Wallenius
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Varje vecka lyfter vi intressanta personer och projekt på vår framsida.

Bloggat hos oss

Nyårslistan

03.01.2019 kl. 16:13

Kulturåret 2018

2018 vågade jag mycket och det visade sig att det höll. 2019 önskar jag mig fokus och ett välförtjänt lugn.

 

Hanna Sofia har summerat sitt kulturår 2018.

03.01.2019 kl. 16:11

Orden ropar efter att bli skrivna

Hur hittade jag tillbaka hit? Förvisso glömde jag aldrig bort. Ändå känns det länge sedan och det är det ju också. Vet ni ens var jag sitter och skriver det här? I Melbourne. I freaking fucking Australien. Nej, jag tror inte heller det är sant men jag lovar att det är det. 

 

Om det nya året hos Min lilla bokhörna.

03.01.2019 kl. 15:39