Veckans blogg - systrami.ratata.fi

01.03.2016 kl. 18:28

 

Namn: Hanna Ylöstalo
Ålder: 23
Bor: Åbo
Gör: Studerar litteraturvetenskap
och skriver

 

Hej systrami.ratata.fi! Du bloggar bland annat om kultur och läsning. Hur kom böckerna in i ditt liv?

Högläsning innan läggdags var bland det bästa då jag var liten. Jag tillrättavisade pappa med "läs ordentligt!" då han spexade med rösten eller försökte ändra på historien (för jag visste ju hur det skulle gå), och bad ofta mamma berätta en saga som hon själv hittat på. Den sociala aspekten är viktig för mig, jag tycker om att prata om böcker och att dela berättelser. Mitt bokintresse är också tätt sammanlänkat med mitt skrivintresse, de ger liksom syre åt varann.

 

Vilka är de tre bästa böckerna du någonsin läst?

Världens svåraste fråga? Jag säger Surfacing av Margaret Atwood, The Secret History av Donna Tartt och Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Och Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K. Rowling. Det blev fyra, förlåt!

 

Vilken är den mest otippade boken du faktiskt gillat?

Tre stycken otippade är En clowns åsikter av Heinrich Böll, Människan som skalv av Christer Kihlman och Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.

 

Hur länge har du skrivit och hur har det förändrats genom åren? Berätta.

Jag älskade då vi fick skriva sagor i dagis och i skolan. Mitt första mästerverk heter Sagan om prinsesa och spöke. Jag skrev dagbok, fanfiction påhogwarts.nu, blödiga kärleksdikter på rim (?!) och tankeströmmar till en blogg. På gymnasiet gjorde jag några seriösa försök men hade mest ont i hjärtat för att jag ville skriva men inte kände mig tillräckligt duktig. Hösten 2013 började jag skrivkurs i Åbo och bestämde mig samtidigt för att skriva dikter till Arvid Mörne. Då jag belönades med pris i tävlingen fick mitt självförtroende en ordentlig boost. Jag gör hela tiden skrivandet till en större del av min vardag och jag har fina skrivande vänner att sporra och att bli sporrad av. Idag läser jag på scen, skriver noveller och går kursen Litterärt skapande VII.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Intervju med Arvid Mörne-vinnaren Mathilda Larsson

Jag var helt i chock. Jag började gråta. Jag ringde till mamma och kunde inte alls förstå vad som hade hänt." Så beskriver Mathilda Larsson känslorna efter att ett mejl damp ner i inkorgen i april och titulerade henne som vinnare i Arvid Mörne-tävlingen 2019. Saga träffade henne för att prata mer om skrivande och vad som händer efter tävlingen.

Läs hela intervjun på Århundradets bokklubbs blogg.

24.05.2019 kl. 12:06

Morsdag

24.05.2019 kl. 12:03

Duktighetens kilopris

Jag har ett konstigt förhållande till duktighet. Jag känner mig duktig när jag äter sallad istället för chips till middag. Jag känner mig duktig när jag skriver uppsats istället för att ligga i sängen och scrolla instagram. Jag känner mig duktig när jag vågar vara social, fast den rädslan har tunnats ut under åren och numera visar sig bara ibland. Så duktigheten finns i vardagen, liksom. Den är en ständigt närvarande måttstock där antal kilogram duktighet på kvällen bestämmer huruvida jag ska få känna mig bra över dagen som varit. Om jag får tillåtelse att känna mig bra över mig själv. Om jag är värdig.

 

Om duktighet på den nya Ratatabloggen Tofflor.

24.05.2019 kl. 12:02