Veckans blogg - Filosofias

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson
Ålder: 27 år
Bor: Åbo
Gör: Studerar och äter

 

Hej Filosofias.ratata.fi! Du är rätt ny här men har ändå blivit aktiv väldigt snabbt. Hur hittade du till Ratata?

Tjenare! Jaa, jag hade flera vänner som sade att jag borde börja skriva blogg.. Sög på den karamellen en stund och sedan tänkte jag att why not! Så jag testade en annan bloggsida först, men det kändes inte alls som hemma. Sedan fick jag tips av Miranda om Ratata och trivdes genast. Känns lugnt, enkelt och mysigt att blogga här - perfekt för mig och min kaotiska hjärna.

 

Hur hittar du på vad du ska skriva om i bloggen?

Jag skriver mest om alldagliga grejer och funderingar så jag får väl inspiration av allt och alla omkring mig. Kan ha varit på en kaffedejt med kompisarna eller sett en nyhet på tv som tänder till. Sen varierar det från dag till dag. Ibland får jag inget smart nerskrivet och ibland löper det på.  

 

Vem är dina bloggförebilder?

Mina förebilder är nog Mia Skäringer och Yoga Girl. Mia skriver otroligt ärligt, roligt och sakligt. Yoga Girl är inspirerande och positiv, men kan också dela med sig av sina skit-dagar. Ärlighet varar längst - och humor! Annars så läser jag också många andra som t.ex. Blejk, Fejt och Fab religöst. Tips på andra roliga och ärliga bloggar uppskattas!

 

Var ser du dig själv om tio år?

Jag om 10 år? Just nu ser jag mig själv boende i Helsingfors i ett stort loft. Är frisk, kär i en lång man (som är jätte kär i mig också..hoppas vi) och jag har ett otroligt roligt och utmanande jobb bland härliga människor. Har eventuellt en hund eller två. Typ så! MEn det lär ändra en gång i månaden.  

 

04.03.2017 kl. 10:21

Veckans blogg - amy.ratata.fi

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

Mentaltränare är förändringsagenter. Vi hjälper (=tränar) människor till förändring och utveckling så att de ska må fint. I människans hjärna pågår en ständig aktivitet i form av tankar, föreställningar, känslor, attityder, fantasier, inlärningar med mera. Dessa processer är vad som tränas och därmed omformas till det bättre. Man kan också kalla oss för friskvårdare eftersom vi arbetar med hälsobefrämjande metoder. 

De flesta mentaltränare jobbar med idrottare eller idrottslag, men även inom företagsvärlden börjar man inse nyttan av att anställa coacher. Det finns exempel där organisationer fått sjuktalen att rasa när man fångat upp och tagit itu med tidiga signaler på ohälsa genom att satsa på förebyggande åtgärder. Jag anser även att Finland skulle uppnå otroliga fördelar om man anställde mentaltränare till skolorna! Det vore ett enkelt medel att avvärja psykisk ohälsa samt coacha barn och ungdomar i deras ofta vacklande steg mot vuxenlivet.

 

Har du några typexempel på fall där mental träning kunde hjälpa en i livet?

Det vanligaste är att man vill bryta en ovana eller skaffa sig en ny vana. Det kan handla om att sluta äta godis eller börja motionera. Men mental träning är ett kraftfullt verktyg i många olika sammanhang. Man kan förbättra prestationer, öka koncentrationen, höja arbetsmotivationen, utveckla minnet, ta sin självkänsla till nya höjder...

Ett område som ligger speciellt nära mitt hjärta är stresshantering, eftersom jag har sett så många gå in i väggen. Jag önskar att fler stressade personer skulle uppsöka hjälp INNAN de bränner ut sig. Det finns otroligt bra metoder för att minska den upplevda stressen och att lära sig hantera den på ett bättre sätt.

 

Är mental träning något du tror det är brist på i vår uppväxt? Finns det fall där mental träning inte kan hjäpa en person?

Ja, det är brist på mental träning i vår uppväxt. Enligt en undersökning gjord i september 2016 (Nuorista Suomessa) har en tredjedel av eleverna i grundskolans övre årskurser och på andra stadiet känt sig deprimerade eller nedstämda under de senaste månaderna. Många barn och unga skulle få hjälp av att lära sig metoder för att träna sig till ett bättre mentalt välbefinnande. 

Jag tror att alla har hjälp av mental träning. Det svåra är att tänka långsiktigt. Hjärnan är som en muskel och behöver upprepad träning för att utvecklas. Undersökningar visar till exempel att det tar i medeltal 66 dagar att införa en ny vana.

 

Och sist och slutligen - vem är du? Vad är din bakgrund? Vem är egentligen Coach Amy? 

Jag har en bakgrund som toppidrottare, med bland annat tre FM-guld i prisskåpet, och brinner för träning av både kroppen och knoppen.

Men jag är inte bara intresserad av hur man kan förbättra idrottsprestationer genom att tänka rätt, utan av människor överhuvudtaget, våra beteenden och hur man kan påverka dem. Som mentaltränare kommer jag i kontakt med en massa olika livsöden och får leda folk till att hitta sig själva, eller till och med bättre versioner av sig själva. Samtidigt lär och upptäcker jag hela tiden mer om vem jag är. Bland annat dessa upptäckter älskar jag att skriva om på bloggen. 

Framförallt vill jag inspirera. Vi har alla förutsättningar att vara lyckliga och enastående men behöver ibland en puff på vägen. Om jag kan inspirera mina medmänniskor till att åstadkomma positiva förändringar, små eller stora, så har jag lyckats. Det känns otroligt fint att ha möjligheten att hjälpa folk att nå eller ta första stegen mot sina mål och drömmar.

 

11.02.2017 kl. 12:30

Veckans blogg - Elin

 

 

 

namn: Elin Westerlund
ålder: 19
gör: Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet
och finlandssvenskt teckenspråk vid Humak
bor: Helsingfors

 

Hej Elinss.ratata.fi! Du har en välskriven blogg med intressanta inlägg om t.ex. hur det var att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning, om tvåspråkighet och om vaccinets vara eller icke vara. Har du alltid känt ett behov av att skriva om saker som väcker intresse eller känslor hos människor?

Jag vill skriva om sådant, som jag upplever är viktigt. Det kan till exempel handla om något som är aktuellt i samhällsdebatten, något personligt eller något annat. Jag skriver också för att jag tycker om att skriva, även om jag ibland mitt i skrivprocessen avskyr mina texter.

 

Du skriver att du studerar teckenspråk vid sidan av statskunskap. Berätta lite om tanken bakom kombinationen av dina studier!

Det var egentligen en slump att jag också började studera teckenspråk. Några veckor efter att jag skrev inträdesprovet till uni såg jag på Facebook att Humak ordnar en utbildning i teckenspråk. Tänkte att jag hade inget att förlora på att söka dit, och jag blev också antagen. Teckenspråk är också mitt modersmål och jag tycker det är väldigt intressant att få fördjupa mig i det och lära mig mera om språket.

 

Vad innebär egentligen finlandssvenskt teckenspråk?

På samma sätt som att det finns olika talade språk i världen finns det också olika tecknade språk. I Finland har vi två teckenspråk, finskt teckenspråk och finlandssvenskt teckenspråk. Det finlandssvenska teckenspråket används huvudsakligen av finlandssvenskar och språkanvändarna är cirka 100. Nuförtiden finns det finlandssvenska teckenspråket på UNESCO:s lista över hotade teckenspråk i världen eftersom språkanvändarna är få.

 

Sist men inte minst - hur är livet som österbottning i Helsingfors? Några fördelar eller nackdelar?

Livet i Helsingfors är rätt bra, även om det i början var en liten chock att bo i en större stad. Fördelarna med att bo i Helsingfors är att all service finns i närheten och man kan vara mera anonym än i en liten stad. Dessutom finns det mera att se och göra i Helsingfors. Nackdelarna är att det är löjligt dyrt att bo och leva i Helsingfors och det tar också tid ifall man ska någonstans med spårvagn eller buss.

 

04.02.2017 kl. 13:03

Veckans blogg - Andas

 

 

 

namn: Jenny
ålder: 25
bor:  i Skövde som ligger
precis  mellan Vänern och Vättern
gör: Jobbar som fritidsledare (i Finland
kallat ungdomsledare) i kommunen.

 

Hej andas.ratata.fi! Din blogg är fylld med fint skrivna blogginlägg och reflektioner.  I din bloggprofil skriver du att du är sentimental. Berätta mer! Hur märks det på dig?

Jag tänker och saknar ofta tillbaka på tider som har varit. Speciellt dofter får det att hugga till i magen. Min sentimentalitet ger mycket inspiration till skrivandet, små korta fragment ur sådant som varit och sådant jag vill minnas.

 

Du bor i Skövde i Sverige var du jobbar som fritidsledare. Vad är de största skillnaderna mellan finlandssvenskar och rikssvenskar?

Det som jag märkt av är hur mycket "small talk" en gör här. Här pratar en oftast med busschaffören eller personen i ICA kassan. Oftast är det ganska ytligt men det är trevligare än att inte säga något alls, nuförtiden blir jag t.ex. glad när jag ser att det är en viss person som kör bussen för jag vet att jag blir bemött med ett leende och ett "hur har din dag varit".

I övrigt ser jag inte så stora skillnader, förutom svenskan som skiljer sig åt med vissa ord och fraser. Det är t.ex. inte helt klokt att kalla kanelbulle för örfil och fråga om någon vill ha en. (Fast är det finlandssvenskt ens?)

 

Hur är det att jobba i Sverige kontra Finland?

Jag har blivit mottagen på ett positivt sätt, atmosfären är överlag mer lättsam och fokus ligger på att lösa saker. Sedan tycker jag det ibland kan bli utmanande då det finns mer rädsla för konflikter här och många slipper gärna att ta itu med jobbiga situationer/diskussioner.

Jag tycker även det känns som att det är lättare att få jobb här eftersom personlighet och andra erfarenheter (förutom skola) tillgodoses!

 

Vad betyder skrivandet för dig?

Jag har ett komplicerat förhållande till skrivandet. Jag älskar att skriva men det kan gå sjukt långa perioder då jag inte får ner en rad och sedan plötsligt en kväll skriver jag sida upp och ner utan att ens tänka. Mest gillar jag att skriva korta uttdrag om relationer av olika slag. Även observationer och insikter ur mitt eller andras liv.

 

20.01.2017 kl. 18:41

Ratata ♥ Sandra Beijer

 

Onsdagen den 1 februari får Helsingfors besök av ingen mindre än bloggaren och författaren Sandra Beijer, aktuell med sin andra roman Allt som blir kvar. Ratata och KSF Media ordnar en föreläsning med henne i Amos Andersons konstmuseum från 17:30-19:30 med efterföljande frågestund. Kom och träffa Sandra och fira en inspirerande kväll med Ratata om bloggande, skrivande och författarskap! Träffen är öppen för alla och ett begränsat antal biljetter finns till salu.

Sandra Beijer skriver en av Sveriges största bloggar med över 170 000 besök i veckan. Hon är utbildad copywriter och författare till Det handlar om dig och Allt som blir kvar. Ratata passade på att ställa lite frågor som uppvärmning inför den stundande föreläsningen.

 

Vad gillar du mest att blogga om egentligen? Eller har det gått i perioder? Berätta!
Jag älskar att blogga. Det är den perfekta mixen av dagbok, fotoalbum och scrapbook. Jag får utlopp för mitt skrivande, mitt pysselbehov och mitt dokumenterande. Har bloggat sedan jag var 20 och har svårt att se ett liv utan den. Bloggen förändras allt eftersom hur jag mår och vad jag gör och det är det roligaste jobbat jag haft. Är glad typ varje dag över alla fina kommentarer och den plats Niotillfem är och har blivit.


Vilka är dina tydligaste bloggminnen?
Oj svår fråga. Alla de gånger mina bloggläsare har stöttat mig när jag inte mått så bra har betytt mycket för mig. Önskar att alla fick känna på att ha så mycket stöd från människor man aldrig träffat. När jag 2013 sa upp mig från mitt jobb för att satsa helt på bloggen och mitt skrivande var också stort.


I din podd "Beijers & Broströms bryderier" listade du nyligen ett par “bloggskandaler” genom din karriär som bloggare. Vad har du för tankar kring dessa? Är det möjligt att ens ha en blogg utan att av misstag trampa någon där ute på tårna?
I podden var det mest en rolig grej som Gustav ville prata om hehe. Inget som jag ser som en så stor grej egentligen. Har tack och lov rätt få bloggskandaler bakom mig, men det är nog ganska mycket för att jag inte tycker om att provocera. Under en period var bloggklimatet ganska kargt och det gick knappt att göra något utan att någon tog illa vid sig. Nu tycker jag snarare att det är motsatsen och att folks olikheter lyfts upp. Det fina med bloggandet tycker jag är att man får följa så många personligheter och människoliv. Suddas det ut försvinner nog bloggen som idé.

Hur länge har du haft författardrömmar?
Jag har tyckt om att skriva så länge jag kan minnas. Jag tror att de flesta som tycker om det bär nog på en och annan författardröm, men jag vågade aldrig riktigt drömma så pass stort att jag trodde det skulle bli av. Är väldigt glad att jag den där januaridagen 2012 bestämde mig för att prova ändå. Ett år senare blev manuset antaget och det är nog än idag det största som hänt mig!

Hur kändes det att ge ut roman nummer två i jämförelse med att ge ut roman nummer ett?
Det var betydligt svårare och mer ångestframkallat. I och med att den första romanen gick så bra och fick så fin kritik hade jag väldigt mycket skrivkramp i samband med andra boken. Jag kände aldrig att den dög. Till sist var det mitt förlag som sa att ”nu är den färdig, Sandra, nu ger vi ut den.” Jag hoppas att den tredje boken flyter på bättre och att jag har mer skriv-självförtroende i och med den.

Vad tror du om att många svenska bloggare ger ut olika slags böcker just nu?
Det är väl ganska naturligt att förlag uppvaktar människor med stora kanaler. För många bloggare blir en självbiografisk bok en naturlig förlängning och uppskattat av deras läsare.
Men i mitt fall ser jag det inte alls som att jag är en bloggare som ger ut en bok på det sättet. Jag har skrivit två romaner som är helt fristående från mitt bloggande. Mitt författarskap står på egna ben eftersom man inte behöver veta vem jag är för att läsa dem. Självklart hjälper det att jag har en stor kanal, men det är fortfarande en annan sak. Att bli ihoptussad med offentliga personer som ger ut självbiografiska böcker är ganska fel tycker jag. Vill inte låta hård eller så, men tycker det är olika grejer!


Vad tycker du om Youtube? Är det en självklar förlängning av bloggen eller är det någonting en bloggare fortfarande kan klara sig bra utan?
En vlogger och en bloggare är olika saker ser vi redan nu, tycker jag. Få personer bemästrar båda och just nu verkar båda kanalerna klara sig fint. Jag kommer blogga så länge det finns intresse för folk att läsa, men om vloggare helt tar över kommer jag inte finnas där. Jag gör mig inte alls lika bra i rörligt format och tycker inte att det är lika roligt heller. För mig är skrivandet och fotograferandet det intressanta. Jag kommer nog alltid jobba som skribent på ett eller annat sätt och just nu är det via författandet och bloggandet. Vi får se i vilka kanaler det blir i framtiden helt enkelt!

Vad tycker du om läsplattor och digitalisering av böcker?
Jag tycker alla sätt som bidrar till ökad läsning är underbart. Spelar väl ingen roll på vilket sätt man läser böcker, det fina är att man gör det.

Vilken är din favoritgenre inom litteratur egentligen? Vad läser du oftast?
Jag läser mycket ungdomslitteratur när jag är i en skrivande process för att jag tycker det är spännande att se hur andra gör. Annars läser jag oftast aktuella böcker för att jag läser mycket recensioner och blir nyfiken. Men i överlag är det uteslutande skönlitteratur. Gärna melankolisk sådan med en tonvikt på språket.

Har du gått någon form av skrivkurs? Har du några tankar om skrivkurser i allmänhet?
Nej, jag har inte gått någon skrivkurs men tycker det verkar väldigt drömmigt. Har inga planer på att gå någon just nu, men önskar att jag kanske hade vågat satsa på det lite mer som yngre istället för att hoppa på en utbildning direkt. Men det är lätt att vara efterklok. Och det gick ju bra ändå!

Berätta om dina skrivrutiner!
När jag är i en skrivande process brukar jag skriva runt tre timmar om dagen, tre dagar i veckan. Det blir då under förmiddagarna när mitt huvud är som klarast. Mer än så orkar jag inte, tycker det är ganska dränerande att få ihop böcker.

Hur börjar man skriva en bok? Vad var det svåraste under själva skrivprocessen enligt dig?
Det svåraste är väl egentligen att få ihop allt kan jag känna. Att det till slut blir en roman. Att skriva böcker är det svåraste jag gjort. Just nu är jag i research-fasen till min tredje bok och den är ganska behaglig. Jag samlar in information, överhör dialoger och skriver ner enstaka meningar och minnen. Fasar för perioden när jag ska tvingas få ihop det till en kapitel.. Samtidigt är skrivande det absolut viktigaste och största jag har i mitt liv.

 

När under dagen läser du böcker? Är det utspritt under dagen eller har du vissa fasta lässtunder?
Vissa dagar läser jag inte alls och andra dagar läser jag mycket. Det beror egentligen på hur spännande jag tycker boken är. Är den väldigt bra så läser jag både till frukosten och lunchen och på diverse färdmedel. Är den svårare att komma igenom brukar det oftast bara bli en stund på kvällen.

 

Vilka böcker planerar du att läsa inom kort?
Just nu har jag De Polyglotta Älskarna av Lina Wolff och Gul Utanpå av Patrik Lundberg väntandes på mig på mitt nattduksbord.

 

Evenemanget äger rum den 1 februari 2016 klockan 17:30-19:30 på Amos Andersons konstmuseum på Georgsgatan 27 i Helsingfors. Antalet biljetter är begränsat, först till kvarn gäller. Köp din biljett HÄR.

Facebookevenemanget hittas här. Frågor om evenemanget riktas till jenna(at)ratata.fi.

 

 

 

09.01.2017 kl. 11:43

Veckans blogg - pepperminttoad.ratata.fi

 

 

Namn: Adrienne Carolina Ileana
Ålder: 22
Gör: Studerar, skriver och försöker
njuta av livet där emellan
Bor: I en trivsam tvåa i vackra Åbo 

 

Hej pepperminttoad.ratata.fi! Du läser genusvetenskap, journalistik och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi - vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

Jag har nog alltid drömt om att bli författare, i alla fall sedan jag var sju, men på grund av mängder beslutsångest genom åren har jag varit inne på olika spår innan jag äntligen hittade tillbaka till ”kallet”. Skrev för inte så länge sedan på min blogg att jag gärna skulle arbeta som ”kulturfeministisk skribent”, en titel jag själv myntat och som jag tänker mig att skulle innebära författarskap och frilansande men också eventuellt entreprenörskap med bloggande, kanske? Kulturkritik och feminism skulle i alla fall vara nyckelord i arbetet!

 

Hur började du blogga? Har du några för mål med din blogg?

Jag ville börja blogga i nästan fem år innan jag äntligen samlade mod och tog tag i saken. Vet inte exakt hur det gick till men en natt för drygt två år sedan skrev jag mitt första inlägg och här är jag ännu. 

Det skulle vara roligt att fortsätta utveckla skrivandet och utmana mig själv genom att vara mer kreativ och prova på nya saker genom just bloggandet. Jag har några flummiga idéer och visioner i mitt huvud men vi får väl se hur det går!

 

Berätta lite om din uppväxt! Varifrån är du och hur hamnade du i Åbo?

Jag är född i Korpo men uppvuxen på Kimitoön, så skärgården och småsamhällslivet har länge varit ganska dominerande runt om mig. I Åbo hamnade jag efter att ha kommit in för att studera samhällsvetenskaper vid ÅA genast efter studenten. Hade ingen aning om vad jag ville bli och än mindre vad studierna egentligen skulle gå ut på så efter bara några månader beslöt jag mig för att ta en funderingspaus och jobba lite istället. 

Under det där året hade jag dock snappat upp en del om feminism, började läsa på om rörelsen och blev mer och mer intresserad. Så när jag den våren förstrött läste om de olika huvudämnena vid universitetet fastnade jag vid genusvetenskapen eftersom jag såg tydliga likheter; genusvetenskap är ju trots allt ett resultat av feministisk politik. Jag minns att jag blev så himla ivrig för att det lät så otroligt spännande och att jag därför brast i gråt! Kunde knappt vänta med att få börja med grundkurserna samma höst och den här våren skriver jag äntligen min kandidatavhandling. Åbo har kommit att bli min favoritstad och jag trivs väldigt bra här. 

 

Vad är det bästa med att studera genusvetenskap? 

Det bästa är nog att det är så annorlunda i jämförelse med allt annat jag hittills läst. För varje seminarium och diskussion en deltar i, varje text, kurs och år en läser i ämnet så öppnas nya perspektiv ständigt upp. En kan hela tiden bli mera medveten om makt, hierarkier, sociala strukturer och betydelsen av intersektionalitet. Det är dessutom ett av få ämnen vid ett universitet där menstruation, kroppar, svarta kvinnor, transpersoner och mental hälsa ges utrymme att stå i centrum av undervisningen. Det är otroligt viktigt och aldrig tråkigt! 

 

 

05.01.2017 kl. 13:57

Veckans blogg - Fängslande vishet

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Berätta om er själva och om hur ni kom fram till ert bloggnamn!

 Hej! Vi är två väldigt glada och energiska klasskompisar på 22 år. Rebecca är hemma från Korsholm, Sofia från Esbo.

Vårt bloggnamn ”Fängslandevishet”, är ett sammansatt ord för båda våra namn. Rebecca betyder fängslande, och Sofia betyder vishet. Vi tyckte det var skoj och ganska fiffigt, så det fick bli det!

 

Hur träffade ni varandra och hur kom ni på att starta en blogg? Hur är det att dela på en blogg med en kompis?

Vi träffade varandra när vi började studera i samma klass. Vi studerar statskunskap med masskommunikation för tredje året nu, och vi har alltså känt varandra sedan dess. 

Vi blev kompisar ganska snabbt och har kommit att bli riktigt nära vänner under tiden vi känt varandra <3.

Vi båda  saknade ett forum där vi kunde skriva av oss och dela med oss av vad vi tänker.  Vi bestämde ganska spontant att starta en blogg tillsammans, och har verkligen inte ångrat oss. 

Att dela bloggen med en nära vän är bäst! Vi gör typ allting tillsammans, så det blir ganska naturligt att vi även skriver blogg tillsammans, haha!

 

Hur är det att studera i Vasa? Berätta något om era studier.

Som studerande finns det faktiskt allt som oftast något att hitta på i Vasa! Tro det eller ej haha. Vissa gånger kan studiekretsarna kanske kännas lite för små och känslan av ankdammen blir väldigt påtaglig. Men i sin helhet är det nog väldigt mysigt här. 

Studierna i statskunskap kräver väldigt mycket självständigt arbete. Du väljer om du vill gå på föreläsningar eller inte, inriktning och i princip vilken takt du vill studera etc. Det kan kännas ganska tungt ibland men samtidigt skulle vi inte vilja gå tillbaka till ett förbestämt schema. Friheten att få göra lite hur man vill är så nice!

 

Vad drömmer ni om att göra i framtiden?

Sofia: jag skulle vilja jobba med något kreativt i framtiden. Den stora drömmen är att få jobba som journalist, kanske på radio eller TV. Tänker att det skulle vara så kul och spännande att varje dag få träffa nya människor och lära sig nya grejer. Men så där utanför ”jobbtänket” drömmer jag om att få flytta utomlands och se olika platser omkring i världen. Skulle verkligen inte säga nej tack till att få bo i England eller kanske Italien. 

 

Rebecca: Jag drömmer om mycket! En dag vill jag driva ett mediebolag och en annan dag vill jag vara skidguide i alperna, haha! Jag drömmer om att kunna känna ”Det här vill jag göra, här vill jag vara”. 

Jag vill bo i en större och mer hektisk stad en Vasa i framtiden, men jag vill ha nära till berg och natur. Skulle verkligen vara en dröm att ha möjligheten att bo vintrarna i alperna. 

 

09.12.2016 kl. 20:57

Veckans blogg - Det blåa köket

 

 

Namn: Fia Doepel & Jarkko Nordlund
Ålder: 24 respektive 31
Bor: Ekenäs & Göteborg
Gör: Studerar konst med inriktning på fotografi och
skriver och fotograferar mat för studentbladet samt
lärarvikarie och hantverkare

 


Hej thebluekitchen.ratata.fi! Er matblogg är en riktig guldgruva! När och hur kom ni på idén att starta en matblogg?
 

Idén till en matblogg föddes egentligen första sommaren då vi odlade för första gången. Vi är båda riktiga foodies, som det tydligen heter, och har alltid älskat att laga mat och experimentera i köket så varför inte dela med sig av erfarenheterna? Så resonerade vi. Sen är ju Fia och frilansar som fotograf så et kändes på något sätt naturligt. 
 

Berätta om er livsstil och matfilosofi!

Haha var ska man börja? Sedan jag blev vegetarian (Fia) för drygt tio år sedan har jag funderat väldigt mycket kring hur våra konsumtions vanor påverkar kroppen både fysiskt och psykiskt. Jag har även ett intresse för näringslära och miljötänk så det har fallit sig väldigt naturligt att över åren gått över till mera och mera vegansk kost. Största orsaken till varför en själv helst inte vill konsumera animaliskt protein, främst rött kött, all slags fågel och nu under det senaste året även fisk, är helt enkelt miljö aspekten. Tätt inpå ligger ju även den etiska aspekten. Däremot så använder vi ju oss nog någon gång i månaden av ägg och t.ex. fetaost för vi vill inte få brist på vitamin b12. Den vitaminen finns enbart i animaliska produkter och får man brist på den kan man bli riktigt sjuk. Sedan början av september har vi även uteslutit gluten ur vår diet eftersom jag (Fia) är rätt så känslig för gluten. 

Vi odlar som sagt också sedan några år tillbaka och strävar att i framtiden vara självförsörjande på åtminstone någon grönsak, gärna flera. Eftersom vi inte badar i pengar, som dom allra flesta av oss, fokuserar vi på att göra så näringsrik mat på en hyfsat smal budget. Det är de experimenten som vi vill dela med oss av på bloggen. Men såklart dyker det även upp andra rätter som kanske passar till lite festligare tillfällen, det är ju roligt att laga olika sorters mat ju!

 

Vad är era topp 5 godaste recept på bloggen?

Oj, svår fråga! Men skulle nästan säga tomatgrytan med belugalinser och svartkål, ramen, borsjtj soppan , raw bananglassen med salig tjinuskisås och glutenfria quinoa och kokos gröten.


Har ni några matexperiment på kommande? Berätta!

Ja! På agendan står exempelvis glutenfria bröd, lite kombucha och mera experiment med rotfrukter.

 

 

 

 

10.11.2016 kl. 07:53

Veckans blogg - Amanda i underlandet

 

 

Namn: Amanda Grönroos
Ålder: 22 år
Gör: studerar etnologi, religionsvetenskap och
kulturledning samt jobbar som eftisledare och
freelancande fotograf vid sidan av studierna.
Bor: i Åbo


Tjena Amandaiunderlandet.ratata.fi! Din blogg är en balanserad blandning av snygga bilder, mycket personlighet och intressant innehåll. Hur skulle du själv beskriva din blogg till någon som aldrig läst den?
 
Ett pussel av mestadels rätt spontana inlägg som handlar om livet och vardagen samt vad jag tänker och upplever. Bilder och färger är väldigt centrala och jag har svårt att publicera ett inlägg som inte kompletteras av minst en bild. Bloggen fungerar lite som en dagbok där jag försöker vara ärlig och uppriktig om det jobbiga, men samtidigt även dokumentera och lyfta fram guldkanterna i vardagen.
 
 
Du skrev nyligen lite kort om ditt nya hem i ett kollektiv i Åbo som du delar med fyra killar, vilket väcker fascination hos många. Berätta om vad som gör detta hem så speciellt!
 
Vänskap, humor, respekt och en levande men avslappnad stämning. Jag känner att alla har rum att få vara sig själv, och att vårt hem fylls av en tillit till varandra som gör att saker fungerar. Min upplevelse är också att hemmet känns väldigt öppet och att det är lätt att känna sig hemma, vilket jag tycker är fint.
Att bo med fyra killar känns väldigt naturligt för mig eftersom jag alltid umgåtts mycket med både killar och tjejer. Före jag flyttade in bodde där en annan tjej, så kollektivet är levande och redan efter årsskiftet kommer utbyten och annat att göra att människor flyttar och byter plats.
 
Du har tidigare skrivit att du ville flytta till svenska landsbygden och studera något helt annat och ändå blev du kvar i Åbo! Hur kommer det sig?
 
Var länge övertygad om att universitetsstudier inte var något för mig, men när jag kom in i en skola i Sverige och skulle börja planera för skolbyte fick jag en väldigt stark och obeskrivlig magkänsla att jag måste stanna kvar och ge Åbo och studierna här en till chans. Är väldigt tacksam för det, jag trivs otroligt bra här för tillfället! Jag har länge varit, och är fortfarande, en människa som behöver förändring för att må bra och tanken på rutin och vardag skrämde mig, men jag är glad att jag vågade slå ner lite rötter i Åbo.
 
Var ser du dig själv om 5 år?
 
Oj, definitivt svåraste frågan att svara på, för jag har ärligt sagt ingen aning. Det finns så otroligt mycket jag vill göra att jag själv nästan blir snurrig ibland. Jag vet i alla fall att jag vill resa och upptäcka mer, känna att jag gör något betydelsefullt, träffa olika människor, spendera tid med dem jag tycker om, lära mig mer och vidga mina vyer. Rent konkret vill jag driva ett eget företag och ha en examen eller fler! Just nu känns mina framtidsplaner väldigt öppna och fria.
 
24.10.2016 kl. 16:22

Veckans blogg - Mitt gröna samhälle


 
Namn: Jasmine Nedergård
Ålder: 21, snart 22
Bor: I Åbo, hemma från Molpe, Österbotten
Gör: Studerar nationalekonomi vid ÅA,
jobbar som körledare vid Arbis och är
med i Florakören på fritiden.
 


Hej mittgronasamhalle.ratata.fi! Din blogg är fylld av tankeväckande texter. Har du alltid varit intresserad av samhället? När började egentligen ditt intresse för världen runtomkring dig?


Har jag alltid varit intresserad av samhället? Absolut inte! Samhällslära och historia var det tråkigaste någonsin under hela mina högstadie- och gymnasieperiod tyckte jag då. Men sedan efter studenten kom jag in på sociologi/samhällslinjen som andra val och valde, tillsammans med sociologi och kvinnovetenskap att pröva nationalekonomi, eftersom ja ju tycker om matte, haha. Sedan blev jag såld efter första föreläsningen och efter det har mitt intresse för världen och samhällen bara vuxit dag för dag!

Vad är din vision av ett fungerande samhälle?


Ooh, svår fråga, men jag sitter ju själv och filosoferar kring den också varje dag, så jaa, here goes! Ett fungerande samhälle får enligt mig inte ha nå stora inkomstklyftor (som vi har idag). Vi måste också sluta leva över våra tillgångar, både genom att hela tiden förbättra teknologin, men också genom att sluta konsumera en massa onödigt. Varor som konsumeras borde också vara så hållbara som möjligt. Sedan kommer vi troligtvis behöva införa basinkomst i någon form inom snar framtid, eftersom teknologin kommer göra det svårt för oss att arbeta i framtiden. Och jag vill också se mer energi, fantasi och nya idéer från alla, och det skulle absolut en basinkomst kunna hjälpa till med tror jag, när man inte måste vända på varje mynt för att fullfölja sina idéer. Jag vill helt enkelt leva i ett samhälle som är hållbart, naturnära, kreativt och självuppfyllande!

Var vill du vara om fem år respektive tio år?


Iih, vad svår fråga. Jag vill så mycket, haha!

5 år: Då är jag 27. Jag hoppas jag kanske skulle vara doktor i nationalekonomi, kunna ha fått pröva undervisa, kanske grundat en förening eller blivit väldigt aktiv i någon förening som värnar de saker jag skrivit här ovanför. Om jag inte blir doktor, så hoppas jag att jag fått ett jobb i ett företag eller organisation där jag också kan hjälpa till att "göra världen lite bättre".

10 år: Då är jag 32. Kanske har jag barn, kanske inte. Kanske jag är professor i nationalekonomi (Ooh). Men jag skulle såå gärna flytta tillbaks till Österbotten (antingen Molpe eller Bergö), ha ett mysigt, ekovänligt hus som går på solenergi och bergsvärme och ha höns, hund och varför inte nå mer djur, haha. Det kommer bli svårt att få det att gå ihop med mina andra drömmar, men framtiden får utvisa! Vill fortfarande jobba med sånt jag brinner för - samhället, miljön och rättvisa.
 

Sist men inte minst - ge tips på bloggar som inspirerar dig! 


1. Underbara Clara har jag följt länge och hon inspirerar mig fortfarande. Att leva på landet och kunna livnära sig på det man tycker om, det är vad som inspirerar mig mest!

2. Eva Ramsteds blogg, Kakkakaffe har jag också följt med länge. Hon är ju från Molpe (som jag!) och jag tycker att hon har en jätteintressant blogg!

3. Julias Grön i Åbo började jag följa när jag gick med i ratata. Jag följde faktiskt hennes tidigare blogg också, för att hon tog så intressanta bilder, men sen blev jag ännu gladare när hon gjorde en ny blogg med miljöfokus, yay!

4. The PositivityBlog följer jag också. Där får jag ta del av en massa visdomar om mental hälsa, att vara positiv och empatisk mm. Det hjälper mig att bli den person jag vill vara. 

Sedan läser jag många "blogginlägg" med kanske mer allvarligt/seriöst fokus på Medium, som är en jättestor och öppen sida för folk att skriva egna "artiklar", blogginlägg och dela sina idéer. Där följer jag ämnen som: Ekonomi, feminism, miljö, ledarskap, hållbarhet, kreativitet, mm. Det finns absolut någonting för alla att börja följa och gotta sig i, så rekommenderar den sidan jättestarkt! 

 

10.10.2016 kl. 14:04

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
15.05.2016 kl. 17:06